Найбільше випробування – коли дружина народжувала нашу дочку Міру

На жаль, мої близькі родичі вже стикалися зі схожою бідою в Молдавії, у Придністров'ї. Моя сім'я прекрасно пам'ятала їхні розповіді про жах і розруху, які там творилися.

Війна – це найбільша дурість людей.

Найважче випробування

Найбільше випробування – коли дружина народжувала нашу дочку Міру

Ніч з 8 на 9 серпня 2014 року. Тієї ночі моїй дружині прийшов час народжувати нашу донечку Міру.

Комендантська година вже почалася (з 23:00 до 05:00), виходити з дому категорично заборонялося, та й було небезпечно. Викликати швидку не виходило – просто не брали слухавку.

Найбільше випробування – коли дружина народжувала нашу дочку Міру

Почав обдзвонювати служби таксі, і тільки в одній відповіли. Дівчина, почувши, що треба везти в пологовий будинок, сильно розревілася. Вона вибачалася за те, що не могла нічим допомогти, оскільки дозволу на перевезення людей вночі у таксистів теж не було.

Нарешті, з п'ятнадцятого разу швидка взяла слухавку. Машина під'їхала хвилин через 40.

Приїхавши в пологовий будинок, ми довго стукали в залізні двері разом з лікарем швидкої допомоги. Нам довго не вічиняли. Як з'ясувалося, неподалік від пологового будинку незадовго до нашого приїзду був бій, і лікарі боялися підійти до вікон.

Попри все, ця ніч була напрочуд дуже тихою. Поява на світ нашої дівчинки пройшла дуже успішно. Я дуже переживав тоді, адже я вже відповідав за цілу сім'ю.

Найбільше випробування – коли дружина народжувала нашу дочку Міру

Від обстрілу ми ховалися під вагонами

Працюючи в охороні на Донецькому металургійному заводі, я входив до складу групи супроводу продукції заводу. Склади з чавуном ми супроводжували через залізничну станцію «Ясинувата» та лінію розмежування. У Ясинуватій, чекаючи відправлення нашого потяга, ми часто потрапляли в ситуації, коли були розбиті снарядами шляхи, і тижнями доводилося чекати їх ремонту.

Ми потрапляли під обстріли та ховалися під вагонами, чекали, коли це закінчиться. Усі будівлі, стовпи та металоконструкції були зі слідами від куль і осколків.

Хотілося б дуже забути про ніч, коли у моєї півторарічної донечки піднялася температура до 40,5. А на станції швидкої допомоги нам відповідали, що до нас ніхто не приїде – на весь наш спальний район була всього одна карета швидкої допомоги. На інших, як нам сказали, не було палива. Хоча на військову техніку цього самого палива завжди вистачало.

Найбільше випробування – коли дружина народжувала нашу дочку Міру

Бувало всяке. Іноді сиділи без води та світла по декілька днів. Був час, коли в магазині бракувало харчових продуктів і товарів для побуту. Люди шикувалися у величезні черги за гуманітаркою. На роботу стало набагато складніше добиратися, тому що численні водії виїхали з Донецька.

На заводі роботи було мало, і ми сиділи по два тижні на місяць за дві третини окладу по домівках. Дуже маленьку заробітну плату нам платили, але на картку.

Це була справжня проблема – банкомати не заряджали грошима, банки закрили, і з кожним днем зникали термінали в магазинах.

Ми могли подовгу стояти в чергах в магазинах, які ще брали оплату картками.  Бігали по магазинах і пропонували людям розплатитися за них своєю карткою в обмін на їхню готівку.

Найбільше випробування – коли дружина народжувала нашу дочку Міру

І це тієї миті, коли на вулиці гриміла війна та будь-якої миті, у будь-якому місці могли вибухнути снаряди або міни.

Через війну довелося покинути нашу маленьку, але дуже затишну квартиру в Донецьку. Практично всі наші друзі роз'їхалися хто куди. Ми втратили роботу. Виїхали з міста, де народилися й виросли. Залишили там своїх батьків, які доглядають своїх дуже старих батьків. І ми не маємо можливості забрати їх сюди.

Про що думають і говорять люди, які постійно проживають у зоні бойових дій? Живуть, як можуть. Однозначно вони втомилися від цієї виснажливої затяжної ситуації. Деякі, я чув, хотіли б жити, як раніше в Україні, деякі свято впевнені у правильності ситуації, але водночас хочуть отримувати українські закордонні паспорти, пенсії й освіту. Я нікого не суджу.

Зараз ми не отримуємо гуманітарну допомогу. Тоді ми отримували допомогу на дитину від Фонду Ріната Ахметова.

Найбільше випробування – коли дружина народжувала нашу дочку Міру

Це дійсно була Допомога. Величезний важкий пакет містив велику пачку памперсів, багато соків і всякого дитячого харчування, яке було в дефіциті, дорого коштувало і на яке просто бракувало грошей.

Найстрашніше у війні – смерть невинних людей.

 Ми всією сім'єю мріємо про свою квартиру в безпечному місті.

Найбільше випробування – коли дружина народжувала нашу дочку Міру

Ми почали більше цінувати мир.