Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Уляна Єгорова

«Навчилася цінувати кожен день свого життя»

переглядів: 808

Я пам’ятаю, як мої колеги почали обговорювати, що десь ідуть бойові дії. До останнього не вірила, постійно говорила: «Якщо ви це самі не бачили, як можете говорити? Не вірте чуткам». Телефонували мої товариші й запитували: «Чи правда, що по Донецьку їздять танки?» Я виглядала у вікно й говорила, що ніяких танків не бачу. Не вірила до останнього, хоча навколо вже наростала паніка, почали масово знімати гроші з банкоматів і закуповувати продукти. Я не піддавалася паніці, у мене критичне мислення, розуміла, що не потрібно йти на поводу в ситуації.

Але потім директор установи викликала до себе та сказала, що, швидше за все, буде неспокійно, і що, можливо, ми будемо йти у відпустку.

У нас була запланована відпустка на літній час на сорок днів. Усіх попросили якомога швидше її оформити й поїхати кудись відпочити, відвідати родичів, перечекати ситуацію.

Пам’ятаю, як подруга з Донецька виїхала відвідати рідних у Маріуполі. Вони говорили, що потрібно виїжджати якомога швидше і що люди не можуть виїхати, у них паніка. Я виїжджала з розрахунком відвідати родичів і до вересня повернутися. Колишній чоловік і батьки залишалися в Донецьку.

Коли їхала, вже були перші блокпости вздовж доріг на великих перехрестях. Я виїхала і три місяці побула в різних регіонах України. Але прийшла пора повертатися, тому що наступали холоди, і в мене не було теплих речей. Нічого не змінювалося. Мої рідні, як і раніше, залишалися там, ситуація погіршувалася, блокпости зміцнювалися, припинила працювати залізниця.

Думала, що поїду, заберу чоловіка, зимові речі й повернуся до Києва. Коли приїхала в Донецьк, то була шокована. Місто, яке залишала, і те, що побачила через чотири місяці, це була різниця в десятиліття, як мені здалося. Це було напівпорожнє місто з обірваними білбордами, всюди стояли блокпости, наприклад, між містами Макіївка – Харцизьк, Макіївка – Донецьк.

Мені не вдалося виїхати, тому що сім’я, як і раніше, залишалася там, а я не хотіла їх залишати. Прийняли рішення залишатися.

Усі колеги, із якими працювала, залишилися без засобів до існування. Особливо ті, у кого обидва члени сім’ї працювали в держустановах. Для багатьох порятунком були гуманітарні набори від Фонду Ріната Ахметова. Так склалося, що в нашій родині було дві бабусі, два дідусі, і кожен з них отримував такий набір. Чоловік працював на Макіївському металургійному заводі. Ми не голодували. Але я бачила, як важко колегам. Тому ті набори, які отримували бабусі й дідусі, почала ділити, сортувати, приносити на роботу й віддавати тим, хто не потрапляв під категорію тих, кому видавали гуманітарну допомогу.

Потім почали з’являтися люди, які приїхали з віддалених районів, які втратили житло або майно. Я почала з дому приносити в пункти прийому одяг, посуд. Коли сусіди дізналися про те, що я таке роблю, почали приносити теж речі. У якийсь момент моя квартира перетворилася на склад.

Навчилася цінувати кожен день свого життя

Приїжджали різні організації до мене на машинах, ми вантажили постіль, одяг, крупи, взуття, посуд, щоб покрити потреби тих, хто постраждав і переїжджав у центральні райони. Я зустріла друзів по університету, які теж займалися волонтерською діяльністю. Ми разом почали працювати, допомагаючи людям. Але в 2015 році довелося переїхати.

Напевно, я одна з тих щасливчиків, хто не спостерігав бойових дій безпосередньо. Але я бачила наслідки, приїжджаючи у віддалені населені пункти на лінії зіткнення. Ми працювали з людьми, які потрапили під обстріл. Кілька разів прилітало у двори будинку, де я проживала, і у двір до моїх батьків. У нас вилетіли шибки, перекосило будинок.

Рідні жили в мікрорайоні Опитний до січня 2015 року й весь час перебували під обстрілами. Дядько витягав поранених, бачив, як люди гинуть і як тварини від осколків вмирали. Бачили, як косило людей автоматною чергою і як вони потрапляли під обстріли, як із завалів вилазили.

У 2015-му, коли почалися бойові дії, довелося екстрено виїхати, залишивши все. У якусь мить будинок був знищений, спалений, усе винесено. Зараз рідні живуть в інших родичів. Моїй бабусі 90 років, вона пережила і голодомор, і Другу світову війну, і конфлікт на Донбасі. Зараз вона живе у своєї сестри. І щоразу, коли згадує будинок, дуже засмучується, плаче.

Гірко спостерігати, як психологічно на людей це вплинуло. Можу сказати про себе: немає лиха без добра. Якби не довелося переїхати, то не почала б займатися тим, чим займаюся. І розумію, що для мене це був поворотний момент. Він спонукав робити щось для поліпшення життя інших співгромадян, для зміни умов, у яких живемо. Тобто для свого вкладу в суспільне життя, у життя країни, держави.

Я вже два роки не бачила маму, три роки не бачила батька, не можу туди їздити через карантинні обмеження.

Війна суттєво вплинула на моє життя. Я стала набагато уважніше ставитися до всього, що зі мною відбувається. Навчилася цінувати кожен день свого життя. Зрозуміла, що найцінніше – це життя, емоції, час, який ви проводите з близькими. Потрібно не упускати можливості радіти життю й бути вдячним щодня за те, що є можливість спостерігати світанки або заходи, що є дах над головою, їжа на столі, що є можливість пересуватися. Втрачаючи, ми усвідомлюємо, що втрачаємо, і лише тоді розуміємо цю цінність.

Навчилася цінувати кожен день свого життя

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних 2014 2015 психологічні травми обстріли робота перший день війни обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій