Державна служба якості освіти України та управління Державної служби якості освіти у Київській області діляться історіями вчителів закладів освіти, які в непростих обставинах надихають дітей продовжувати навчання.

Вадим Васютинський

Посада начальник відділу освіти Тетіївської міської ради Білоцерківського району Київської області.

«Мені дуже подобається вислів, який розташований на бордах у Європі та Сполучених Штатах «Ве brave like Ukraine» (Будь сміливим як Україна). Це про нас, справжніх українців. Адже, миролюбива, здавалося нація, вмить стає найсміливішою і найзгуртованішою у світі. І сміливість проявляється у всіх сферах нашого життя.

Важко усвідомлювати, що частина закладів Київщини та й усієї країни зруйновані. Країна агресор намагається відібрати у нас найцінніше – наше майбутнє.

Незважаючи на виклики війни, ми у березні розпочали навчання у дистанційному форматі. Освітній процес у період воєнного часу вирішував багато питань. По-перше, це звичайно, отримання знань, по-друге, вирішення психологічних проблем дітей та вчителів за рахунок підтримки один одного, розуміння, що ти не один і життя має продовжуватись. По- третє, надання можливості дітям із окупованих чи зруйнованих регіонів, внутрішньо переміщеним особам, а також тим, хто опинився за кордоном, долучитися до освітнього процесу в режимі онлайн.

Наша Тетіївщина прийняла до себе більше 3000 дітей з регіонів, у яких велися бойові дії, з яких понад 220 долучилися до навчання у закладах освіти Тетіївської громади, а деякі з них, у наших закладах освіти отримають документи про освіту. Крім навчання, дітям переселенцям також надавалася психологічна допомога фахівцями інклюзивно-ресурсних центрів. 

Незважаючи на щоденні виклики війни - стреси, повітряні тривоги, проблеми з інтернет зв’язком, які ускладнювали освітній процес, нам вдалося закінчити навчальний рік, і це є нашим маленьким внеском у майбутню Перемогу.

Сьогодні, коли весь світ сколихнула війна в Україні, ми, українці, не припиняємо свою боротьбу за те, у що віримо, ми продовжуємо працювати, ми продовжуємо навчатись…

Насправді, я оптиміст, і вірю, що все відбудуємо, відновимо, зробимо ще кращим. У нас багато планів на майбутнє освіти нашої громади».