13 червня 2022 року в лісі поряд зі селом Мироцьке Київської області правоохоронці виявили братню могилу. Там були поховані сім людей. Більше ніж через рік вдалося встановити ім'я кількох загиблих, зокрема 31-річного Олександра Приходька.

Нашого Сашка взяли у полон із ще двома чоловіками

За свідченнями одного з місцевих мешканців, на початку березня 2022 у двоповерховий гуртожиток на вулиці Ястремській у Бучі прийшли російські військові. Вивели звідти чоловіків. Роздягали, шукали татуювання. Обшукували помешкання. Кількох узяли в полон. Серед них був і Олександр Приходько.

Його доля була невідомою, поки у червні 2022-го не виявили масове захоронення у Мироцькому. Батько загиблого Сергій здавав ДНК-тест. Лише за третім разом у серпні 2023 року тіло його вбитого сина вдалося офіційно опізнати.

Олександр народився у Бучі Київської області. Закінчив місцевий ліцей № 4. За освітою був кухарем. Встиг попрацювати в одному зі столичних ресторанів. Останнім часом працював у сфері ритуальних послуг. Допомагав виготовляти пам’ятники. На дозвіллі любив рибалити, мав хист до малювання.

«Олександр багато працював, тримав порядок в домі, мені допомагав. Можна сказати, що він повторював мій шлях: я колись була художницею-оформлювачкою у Києві, а за фахом також кухарка. Він прекрасно малював, робив мозаїку», – розповіла Валентина Приходько, хрещена і тітка загиблого.

Коли почалася повномасштабна війна, Олександр був у Бучі. Тітка приходила до нього 28 лютого, хотіла забрати до себе. Та племінник відмовлявся, казав: «Хрещена, все буде добре».

«Останній раз ми з ним говорили 3 березня. Сашко розповів, що з Мироцького рухається колона російської військової техніки. Наступного дня зв'язок із ним зник. Згодом я дізналася, що нашого Сашка взяли у полон із ще двома чоловіками – Ігорем Григоренком та Романом Шадловським», – сказала Валентина.

Олександра Приходька поховали у Бучі. У нього залишилися батько, брати та інші рідні.

Історія з instagram каналу Victims of russia.