Мойса Яна

10-в клас, Комунальний заклад "Харківський ліцей № 12 Харківської міської ради"

Вчителька, що надихнула на написання – Світлична Леся Володимирівна

Війна. Моя історія

Війна - страшна річ. Вона залишає величезні сліди в житті людини. Це змінює все - від звичайного розпорядку дня до поглядів на світ. Війна стала частиною моєї історії.

Моя сім’я проживала в місті біля кордону з нашими “гарними” сусідами, коли почалася війна. Наше життя змінилося в одну мить. Звичайні дні перетворилися на муки, страхи і бажання вижити.

Перші постріли ми почули дуже рано, подумали, що це просто грім. Але вони пролунали так гучно, здалося, ми потрапили в якийсь фільм. Прочитавши новини, ми зрозуміли, що це не жарт. Реальна війна, яка прийшла до нас. Навіщо?

Наше місце стало свідком численних обстрілів і бойових дій. Ми почували страх кожен день, не знаючи, що буде завтра.

Мої батьки намагалися заховати мене і мого брата від усього цього, відволікти, але я розуміла, що вони також боялися. Їхні очі розповідали мені багато більше, ніж слова.

Разом провели безліч ночей у підвалі, сподіваючись, що через декілька днів все закінчиться, які наївні ми були... Я пам’ятаю запах сирості, холод і тривогу. І хоча це було дуже страшно, я навчилася цінувати кожну мить життя.

Одного дня над нашим домом пролітали ворожі літаки;

бомба, яку вони скинули, впала в сусідній двір. Ми, страшно перелякані, чекали, що щось станеться. Я згадую ці дні зі сльозами на очах.

Війна залишила у мене на душі великий шрам, який назавжди зі мною. Вона змусила мене дорослішати раніше часу і навчила цінувати те, що маю. Показала мені справжнє значення мирного і безтурботного життя.