Суліценко Анастасія, 9 клас
Юрковецький ліцей Яришівської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області
Вчитель, що надихнув на написання есе: Анісімова Віра Павлівна

Чому бути українкою – це моя суперсила?

Я – українка з діда-прадіда, молодий пагінчик на дереві мого родоводу, зернинка народу, який має унікальну культуру, багатющу усну творчість, віковічні традиції та героїчну історію, що наділили його, у тому числі й мене, особливою суперсилою. Згадаймо легендарну Січ, хоробрих козаків, які захищали нашу землю від турецько-татарських нападників, січових стрільців, які виборювали незалежність України, усіх тих сміливців, які віддавали своє життя заради її майбутнього.

А здатність до сумлінної праці, а готовність до витрати великих зусиль? Це також одна з найважливіших суперсил українців. Наші співвітчизники відомі як талановиті працелюби у всьому світі. Де тільки не трудяться їх золоті руки!

Іншою суперсилою українців є наша культурна спадщина. У нас багаті національні традиції, звичаї, музика, мова та література. Україна –це родинний дім численних славетних митців – письменників, художників, співаків, музикантів. Тарас Шевченко, Леся Українка, Олександр Довженко, Ліна Костенко, Катерина Білокур, Джамала, Микола Лисенко – ці імена відомі всьому світу.

Усна народна творчість – казки, легенди, перекази, балади, думи, пісні – зберігаються від покоління до покоління і надихають українців своєю красою думок, почуттів, наділяють великими моральними цінностями.

Однією з унікальних суперсил є наш національний дух та незламність. Свідченням цього є мужність та стійкість наших захисників у сучасній повномасштабній війні, яку розв’язала проти нас жорстока Росія. Наші воїни відчувають велику відповідальність за державу, за весь народ і відважно ведуть боротьбу з підлими нападниками, відвойовуючи кожний метр рідної землі, віддаючи життя за незалежність України, її суверенітет.

Наша суперсила – це наша єдність, що проявилася під час Революції Гідності і збереглася до сьогоднішніх днів. Ми єдині у своєму пориві здобути перемогу над грізним ворогом – від наймолодших школярів до найстарших жителів нашої країни. У лавах бійців за волю України – жінки і діти, безкорисливі волонтери.

Бути українцями – це бути допитливими та незалежними мислителями, що вміють аналізувати, шукати нові ідеї та втілювати їх у життя, у розвиток науки, техніки, космічних досліджень, освоєння інформаційних технологій.

Таким чином, наша суперсила – це наша багатюща спадщина, створена впродовж багатьох поколінь, яку ми повинні берегти, як зіницю ока, примножувати й передавати своїм нащадкам.

Отже, я з гордістю стверджую, що я українка, сильна та незалежна, напоєна соками своєї чудової землі, ніжними мелодіями материнських колискових, закохана в працю, окрилена поетичним натхненням, загартована героїчним сьогоденням, переконана в перемогу світла, добра над підлістю та злом. Вірю в те, що ніхто не подолає мене, мою Україну, бо наша суперсила невмируща!