Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Федір Миколайович Каменський

“Наша евакуаційна колона потрапила під обстріл”

переглядів: 137

Федір Миколайович з сім'єю виїхав з Маріуполя у Київ, бо життя в окупованому місті було складним та небезпечним

До повномасштабного вторгнення я працював у цеху холодної прокатки на заводі Ілліча в Маріуполі. Коли все почалося, я відпрацював у другу зміну, і у мене мав бути вихідний. Після цього я вже не виходив на роботу. Те, що відбувалося далі, було жахіттям. Ми всі думали, що це на один або два тижні, але, як виявилося, це надовго.

Я був удома у приватному секторі, коли все відбувалось. У мене є багато друзів, але не було можливості їм телефонувати. Вдома було багато роботи, бо світло вимкнули, а потрібно було і піч топити, й дрова заготовляти. 

Ми довго перебували в Маріуполі, а 24 березня мій колега повинен був виїжджати з міста, але потрібно було знайти каністру бензину. На щастя, ми її знайшли. Наша колона складалась з десяти автівок. У людей була новонароджена дитина, тому потрібно було якось домовитися, щоб був хоч якийсь «коридор». Ми виїхали 24 березня приблизно об одинадцятій, і коли вже перетнули межу виїзду з Маріуполя у сторону Мелекіне, почалися обстріли зі сторони моря.

Наша колона потрапила під обстріл. Загинув чоловік із собакою. Люди вибігали з машин, лягали на узбіччя, а обстріли тривали.

В Мелекіне ми прибули вже в темряві, зупинилися в пансіонаті, переночували, а вранці поїхали. Коли приїхали до Бердянська, нам люди дуже допомогли. Далі ми намагалися виїхати в Запоріжжя, але їхало багато людей. Ми чекали на автобуси, записувалися в черги, а автобусів не було, бо їх не пускали. Вони декілька разів намагалися від спорткомплексу виїхати, але потім нас машиною підвезли до Азовського. Звідти ми намагалися виїхати чотири дні. Нам довелося ночувати в селі. Дякую тим людям, які прихистили. Зараз я із дитиною та жінкою живу у Києві. Дружина тут знайшла роботу, а я намагався щось по місту шукати. Зараз у хлопців працюю в лабораторії на виробництві електричних приладів. Син учиться у школі. Зараз зима, я не знаю, що в нас буде з житлом. Власник квартири каже, що, можливо, приїде зі своїми внуками. 

Я з батьком зв’язуюсь, у нас трохи постраждав будинок. Усе в них наче нормально, всі живі-здорові, бабуся теж у Маріуполі. Вона в приватному секторі, там трохи легше - є опалення, а у квартирах його немає. Кажуть, що відновлюють водопостачання. 

Зло повинне бути покаране, і покаране максимально жорстко, бо це неприйнятно: прийти в наш дім, на наші території й намагатися щось забрати. Це воєнний злочин, і я вважаю, що в'язниця – це не вихід. Вони стільки горя принести! Вони повинні відповісти за свої злочини.

У майбутньому ми будемо повертатися у Маріуполь й відбудовувати місто. У батьків моєї дружини квартира трохи постраждала, у мене – будинок. Батьки казали, що мінятимуть вікна, але це дрібниці. Головне, що вони живі, а дім можна відремонтувати. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій