Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Русиняк

«Нам нікуди повертатися, будинок повністю розбитий»

переглядів: 727

Коли в 2014 році все почалося, ми спочатку подумали, що це салюти, а це літали «Гради». Все летіло, вибухало навколо, горіли сусідські будинки. Перелякані бігали в бомбосховище в 106 школу. На центральній вулиці Донецька, де ходять автобуси, розірвався снаряд від «Граду».

Ми терпіли-терпіли і поїхали до Маріуполя. Там залишилася дочка. Мені в будинок потрапило чотири снаряди, перший раз - як тільки ми виїхали. Це було 19 серпня [2014 року]. Пожежники загасили. Потім залетів другий снаряд і потрапив в дах; він не вибухнув, його розмінували. У дворі росли ялинки, їх зрізало. Третій снаряд ще сильніше зруйнував будинок. Це вже було пізніше, в 2015 році. А четвертий снаряд майже зруйнував будинок, залишилися тільки стіни.

З рідних ніхто не постраждав, ми як раз поїхали в серпні.

Коли залетів перший снаряд, потім весь будинок був в уламках.

Там затрималася дочка з дітьми. Вони тільки почали орендувати хату, але її документи були ще вдома. І коли залетів вже третій снаряд, то у неї там все згоріло.

Вони знімали житло, ніхто не постраждав. Ледве-ледве я її перевезла сюди без документів, сяк-так на блокпостах нас пропустили. Зараз вона знімає житло в Маріуполі, у неї п'ятеро маленьких дітей. Ми півроку відновлювали їй документи.

Нам нікуди повертатися, будинок повністю розбитий і відновленню не підлягає.

Звичайно, війна дуже вплинула на нас. Ми всі працювали, збирали, збирали, але тепер все зруйновано: меблі, посуд, речі - нічого не залишилося. Виходить, тепер діти поневіряються. Один син залишився в Донецьку, знімає житло. Донька тут знімає, це все дуже дорого. Крім того, у доньки після цих вибухів на нервовому грунті тепер косоокість.

Там, де ми жили, зараз дві вулиці повністю зруйновані. Коли були обстріли Красногорівки і Мар'їнки, а у нас кутовий будинок, то все летіло через нього. Свистіло, так було страшно, що ми падали на підлогу. У мене товсті вікна, але вони сильно деренчали. Ми не знали, куди ховатися.

Ми живемо в гуртожитку для переселенців. Зараз у нас відключили світло, його немає два місяці, хоча тут проживають маленькі діти. Тут я проживаю з сином. Мрію, щоб нам дали хоч якесь житло, щоб я знала, що воно буде моїм.

Змінилося моє ставлення до життя. Раніше я була дуже доброю, веселою людиною, а тепер без кінця засмучена. Весь час думаєш: як? що? Коли у тебе є будинок, ти прийшов з роботи, у тебе все є, а тепер - як бомж.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2021 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти 2014 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло робота обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій