Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Віктор Анатолійович Шевчук

«Нам дивом вдалося виїхати»

переглядів: 73

Ми з Луганської області, з міста Золоте. Війну застали ще у 2014-2016 роках. Біля нас Первомайськ, Попасна.

Ми і під обстріли потрапляли, і ракети над нами літали, і в погребі сиділи, і без води, без світла цілий місяць пробули. Ні ліків не було, ні лікарні не працювали - взагалі нічого не працювало, не їздило. Хліба не було, все було розбите.

За три кілометри ходили по воду у село, там була криниця. Але багато ж не натягаєш, це ж три кілометри нести - уявіть собі. Надворі розпалювали вогнище, щоб приготувати їжу. За хліб я взагалі мовчу – ліпили якісь коржики, викручувались, хто як міг. 

Гуманітарної допомоги тоді ніякої не було. Ніхто ж цього не очікував. А потім нам вдалося виїхати просто дивом. Хвилювалися, щоб під обстріли не потрапити, щоб вижити. Ми ледве знайшли людей, які погодились нас вивезти. Виїхали тільки з документами і взяли трохи одягу. Все залишилося вдома, у Золотому.

Нас вивезли до Полтави. І досьогодні ми перебуваємо тут. У нас тут родичі. Я живу з батьками втрьох: я, мама і батько. У батька інвалідність - він незрячий. Обоє батьків діабетики.

Повномасштабна війна нас застала у Полтаві. Дізналися про те, що відбулося із телебачення і від родичів. Я спочатку не повірив. Ми у 2014 це вже пережили, а тепер знову таке горе для всієї країни по другому колу. Такий жахливий стан був.

Шокує те, що люди гинуть, діти. Усіх дуже шкода. Події у Маріуполі вразили: було місто - і немає. Його просто стерли з лиця землі.

Ми мріємо, щоб закінчилась війна. Тоді почнеться нормальне життя. Це мрія кожного українця. Потихеньку все відбудуємо і заживемо у мирній квітучій країні.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Золоте 2014 2025 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я непродовольчі товари люди з обмеженими можливостями літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій