Владика Софія, учениця 11 класу ліцею с.Луковичі Павлівської сільської ради

Вчитель, що надихнув на написання есе - Гоменюк Оксана Олександрівна

Чому бути українкою - це моя суперсила?

Україна починається з тебе.

 В. Чорновіл

У кожної нації є свої патріоти… Вони непримиренні до проявів агресії зі сторони інших держав чи окремих людей, котрі й донині не хочуть визнавати та поважати їх націю бути незалежною і самобутньою. Хтось просто тримає любов до своєї країни у серці, але не афішує її. Інші спокійно виїжджають з України, шукаючи кращого життя за її межами.

Я, як кожен свідомий громадянин держави, всіляко підтримую рідну країну, допомагаю воїнам, корті жертвують своїм життям для визволення держави. «Без будь-кого з нас Батьківщина може обійтися, але будь-хто з нас без Батьківщини - ніщо», - писав В. Сухомлинський. Повністю погоджуюся з автором.

Переконана, що усіх нас, синів і дочок рідної України, об’єднує одне: незламність духу, любов до рідного краю, бажання жити у вільній, суверенній, мирній державі. В. Винниченко наголошував, що «бути українцем - це значить бути постійно в стані доказування свого права на існування». На жаль, ці слова актуальні й нині. У цей нелегкий для нас час, усі піднялись на захист Батьківщини, не зважаючи на те, в якому куточку країни жили, якою мовою спілкувалися, чим до цього займалися.

Почали старанно виривати нашу неньку з рук загарбника. На знак поваги до держави, стараються спілкуватися рідною мовою. Здається, ніщо не змогло б ще більше обʼєднати нас, як ця жахлива війна.

Але, на превеликий жаль, знаходяться люди, котрі думають по-іншому, ті, котрі шукають виправдання:  «Я виріс у російськомовній сімʼї, чому повинен говорити іншою?»,  «Мені подобаються фільми та книжки російською, чому не можу їх читати?», «Ну і що з того, що ці виробники не вийшли з ринку росії?», - такі фрази можна почути звідусіль.

Чи то говорить вісімдесятирічна бабуся з Миколаєва, чи шістнадцятирічна дівчинка з Києва. Такого несвідомого населення є багато, і заради перемоги, боротьба з ним має бути негайною та ефективною.

Люди! Схаменіться! Важливо поважати, шанувати рідну мову, бо в першу чергу показуєте на чиєму ви боці!  «Мова зникає не тому, що її не вчать інші, а тому, що нею не говорять ті, хто її знає.», - мудро висловилася Хосе-Марія Арце. Зникне мова, за нею зникне народ, а потім  -  нація.

Саме це потрібно ворогу. Стираючи наші міста і села з лиця землі, він намагається знищити нашу культуру, мову та всіх нас.

Уже більше як 600 днів, кожен українець та українка щоденно вражають нападників своєю суперсилою. Що ж таке суперсила  українців?... По-перше, тісний зв’язок між людьми, згуртованість, неподільність. По-друге, воля, сміливість, самоорганізація, жертовність, винахідливість, людяність.

Чим більше проявлятимемо свої найкращі якості, тим легше нам буде здобути довгоочікувану перемогу. З історії ми бачимо, що тільки об’єднавшись в єдине ціле, ми зможемо здолати будь-якого ворога.

Об'єднуйся, український народе! Лише у єдності та згуртованості кожного з нас міцнішає та твердішає наша загальна суперсила.