Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Петрівна

"На більш ніж двох десятках блокпостів чоловіка роздягали"

переглядів: 153

Я з Маріуполя. До війни моє життя було прекрасним. 

24 лютого я прокинулась о 4:30. На роботу мені на вісім. Взяла телефон, дивлюсь соціальні мережі: війна! Чоловік теж раніше встав і у вітальні телевізор дивився, але там ще нічого не повідомляли. Ми почали телефонувати знайомим по інших містах, сину. Син був у Києві. Він сказав, що там уже гупає. А потім і ми почули вибухи із західної частини міста. 

На роботу вже сказали не виходити. Ми думали, що як у 2014 році, зі східної сторони постріляють трошки, не думали, що так місто у коло візьмуть. У цей же день заправили машину, потім дивимося: одні виїжджають, інші виїжджають. А чоловік каже, що будемо вдома сидіти. Досиділися до 23 березня, коли наш дім згорів. Потім, коли вже всі почали виїжджати на свій страх і ризик. Ми виїхали через Бердянськ, у бік Запоріжжя.

Дуже складно було виїжджати. Фільтрації, на щастя, не було ще, ми фільтрації дуже боялись. Чоловік – військовий пенсіонер. Ми боялись, що якщо його десь на блокпостах перевірять, то заберуть. Хоч і пенсіонер, але самі розумієте. 

Ми проїхали 25 блокпостів. У нас нічого не залишилось. У нас кіт у кошику і одна сумка з речами. І на кожному блокпості з такою насмішкою, особливо кадирівці, запитували: "А чому у вас так мало речей?" Дивишся на них і думаєш, а як тобі сказати, коли у нас ні дому, ні міста немає. 

Чоловіка кадирівці скрізь роздягали, дивилися на тіло. Татуювання шукали. А один запитав, чому наш кіт так труситься. Боїться, напевне. А в мене запитували паспортні дані: де прописані, коли народилися, я і чоловік, де проживаємо. Напам'ять.

А один говорить: "А чому ви їдете на те Запоріжжя? Скоро з вашим Запоріжжям буде те саме, що й з Маріуполем. Їдьте в Крим, в росію, там добре". Ми відповіли: "Ні! Ми їдемо в Запоріжжя".

Найжахливіше враження - це літаки. Одного дня я їх нарахувала 15. Всі маріупольці виснажені морально. Нічого хорошого немає. З усіма підтримуємо зв'язок. Тим, що залишились на окупованих територіях, там тяжко. Батьки і досі там.

Іноді можу впоратися із психологічними проблеми, буває плачу так, що зупинитися не можу.

Вже коли ми виїхали з Маріуполя, люди дуже добре ставилися, дуже допомагали. Спочатку поїхали до знайомих на захід України. Там безкоштовно нас поселили. Ми у них жили деякий час. Зараз в центральній частині України живемо. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло внутрішньо переміщені особи перший день війни розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій