Безпалько Аліна, учениця 11 класу Кам’янець-Подільського ліцею №15 Кам’янець-Подільської міської ради Хмельницької області

Вчитель, що надихнув на написання есе - Кузьменко Наталія Петрівна

Моя Україна майбутнього

І на оновленій землі

Врага не буде супостата

А буде мир, і буде мати

І будуть люди на землі…

Тарас Шевченко

 Моя Батьківщина – Україна. Держава вільнолюбна і миролюбна. Наш народ ніколи ні на кого не нападав. А її захисники, козаки, наприклад, були вправними воїнами, але вони лише захищали свої землі, визволяли бранців. Ніколи українець «неситим оком» не позирав на сусідські землі. І щасливими ми можемо бути лише на рідній землі, коли пануватиме мир і спокій.

Мир! Таким дорогим і жаданим стало це слово і для мене, і для кожного українця. У ньому – сенс нашого сьогоднішнього життя. [ Пишу твір, а за вікном виє сирена: «Тривога!»]. засинаєш і прокидаєшся із мрією про те, що нарешті почуєш такі бажані слова: «Перемога! Мир!»

 Їх зичать один одному друзі, знайомі і незнайомі люди. І мир у світі таки буде: його хочуть усі люди (Нар. тв.). Мир для мене сьогодні – це якнайшвидше звільнення окупованої території від ворога. Назавжди! Мир – повернення наших захисників до своїх домівок. Щоб не плакали матері, вдови, діти і передчасно їхні голови не вкривали чорні хустини.

Мир – це радісний, дзвінкий сміх малечі, весела бадьора українська пісня, сяючі щастям обличчя закоханих. І я, дивлячись на них, почуваюся теж безмежно щасливою… усім відома Мати Тереза писала:»Знаєте, що зробити, щоб у світі був мир? Йдіть додому та любіть свою сім’ю». слова відомої черниці є досить актуальними. Той, хто любитиме свою сім’ю, не зазіхне і не зруйнує щастя і мир інших. А навпаки дбатиме про них.

Вільною і незалежною я бачу Україну майбутнього. Ми маємо збудувати велику державу, якою будемо пишатися. Пам’ятаймо: обличчя України прочитується з облич її громадян. Тому громадяни нашої Батьківщини мають мати щире бажання чесно працювати, незалежно від того, яку посаду обіймають: чи ти суддя, який пильно захищає права громадян; чи двірник, який дбає, щоб вулиці його міста були чистішими; чи просто пересічний громадянин.

І тоді можемо з впевненістю сказати, що майбутнє Української Держави забезпечене.

Нашою Україною пишатиметься увесь світ. Наша Батьківщина стане найпопулярнішою державою: до нас рине величезна кількість туристів; забажають укласти партнерські зв’язки розвинені країни світу. Україна майбутнього – держава із сильною армією ( а ми це вже довели своєю Перемогою і хоча нікому не бажаємо війни), щоб більше ніхто і ніколи не хотів посягнути на нашу землю.

Звичайно, нам потрібно знищити все те, що б нагадувало про жахіття війни, і побудувати нові міста і села. Наша Україна має постати із руїн такою, щоб весь світ здивувався: « Де береться сила, завзяття, незламність у цьому народу?»

А вони, із нашого славного коріння. Козацького роду нема переводу. І як вже влучно у свій час писав П.Тичина:

 Я єсть народ, якого правди сила

 Ніким звойована ще не була.

 Яка біда, яка чума мене косила,

 А сила знову розцвіла.

Що я зроблю, коли Україна переможе? Бачу себе серед тих, хто підіймає із руїн нашу землю. І хоч я ще не матиму спеціальної освіти, про яку мрію і яка потрібна в мирний час, сидіти осторонь і спостерігати – не буду. Намагатимусь одночасно і здобувати спеціальність, і допомагати тим, хто лікує важкі рани нашої землі. Не відмовлятимусь від будь-якої роботи. «Як не я, то хто?» чим швидше ми відбудуємо державу, тим швидше скажемо світу:»Україна понад усе!»

За нашу Перемогу, за Мир, низько схиливши голови, подякуємо нишим воїнам-захисникам. Згадаємо імена всіх, хто віддав своє життя заради нашого мирного майбутнього. Слава Україні! Героям Слава!