Державна служба якості освіти України та управління Державної служби якості освіти у Київській області діляться історіями вчителів закладів освіти, які в непростих обставинах надихають дітей продовжувати навчання.

Маргарита Малиш 

Посада директор Ставищенського закладу дошкільної освіти "Сонечко" Ставищенської селищної ради Білоцерківського району.

"24 лютого – мозок і серце ніби завмерли, зникли бажання, плани. Але залишилася одна велика мрія. Мрія усіх українців від малого до великого: Перемогти і отримати очікуваний мир на нашій Землі.

Рецепт доволі простий – робити щось, бо у кожного з нас свій фронт. Потрібно робити маленькі кроки і не здаватися, бо маленькі кроки можуть перерости у великі справи.

Війна внесла корективи в життя кожного з нас. Але життя продовжується, і попри війну, ми продовжуємо жити, працювати, оновлювати освітньо-виховний процес.

Наш Ставищенський заклад дошкільної освіти «Сонечко» перейшов на дистанційну форму роботи, взаємодія усіх учасників освітнього процесу відбувалась онлайн за допомогою різних освітніх платформ та месенджерів.

Педагоги співпрацювали та організовували зворотний зв’язок з батьками вихованців із питань стану здоров’я дітей, особливостей навчання, виховання, розвитку дошкільників.

Вихователі, асистенти вихователів інклюзивних груп та практичний психолог продовжували організовувати педагогічний супровід дітей з особливими освітніми потребами та їхніх батьків щодо формування навичок безпечної поведінки, стресостійкості, збереження фізичного, психологічного емоційного здоров’я із застосуванням освітнього процесу у змішаному форматі.

У період з березня по травень 2022 року адміністрація закладу та педагоги організовували взаємодію всіх учасників освітнього процесу, постійно оновлюючи та поповнюючи інформаційне наповнення сторінки у спільноті Фейсбук, використовуючи ресурси онлайн-освіти: публікації психолого-педагогічного та методичного спрямування. Також педагоги нашого закладу під час воєнного стану продовжували підвищувати власний фаховий рівень, зокрема, за допомогою реєстрації і проходження різних онлайн-курсів, вебінарів, семінарів-практикумів тощо.

У воєнний період усі працівники закладу об'єдналися для підтримки наших воїнів (плетіння сіток, виготовлення напівфабрикатів та консервованих продуктів, благодійна випічка, великодня випічка, допомога переселенцям тощо). А ще створили належні умови у підвальному приміщенні закладу для укриття як для працівників, так і для жителів мікрорайону.

Ще потрібно докласти зусиль, щоб створити належні санітарно-гігієнічні умови підвального приміщення для безпечного та комфортного перебування дошкільнят у новому навчальному році.

Ми зможемо подолати усі труднощі, забезпечимо і виконаємо усі вимоги та завдання і розпочнемо 2022/2023 навчальний рік. Крок за кроком наближаємо нашу перемогу! Все буде Україна!"