Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Сім’я Тіссен

«Ми живемо на вулиці Миру, але миру в нас немає»

переглядів: 911

Ми живемо на вулиці Миру, але миру в нас немає. Літають снаряди щоночі майже через наші будинки. Страшно дуже і нам, і дітям, і маленьким, і великим. Хочеться миру. На то і називається в нас – вулиця Миру. Щоб був мир на землі.

Ми живемо на вулиці Миру, але миру в нас немає

У 2016 році снаряд розірвався поруч із моїм двором. І влучив уламок у будинок. Пошкодило вікно пластикове, пошкодило грубку газову. Це було о 12 годині ночі, ми спали. Якби уламок пролетів далі, влучив би мені в голову.

За парканом розірвався снаряд, летіли уламки. У паркані було дірок шість чи вісім. Один уламок у вікно залетів, потім через двері відкриті пролетів і ще в одне вікно влучив. Груба газова в мене, скляна кришка. О 12 годині ночі такий вибух був! Я прокинулась. Думала, що пів будинку нема.

Ми живемо на вулиці Миру, але миру в нас немає

Я жива, вставати боюся. О другій годині ночі прийшов сусід, він через три будинки живе, прийшов і стукає. Я встала, йду по склу, яке розбило на грубці газовій, як я ноги не порізала, я не знаю, відкрила, а він каже: «Що це в тебе?» А я кажу: «У мене уламок влучив». Він каже: «І у мене, чотири вікна розбило, уламок влучив. І паркан побило».

Ми живемо в прифронтовій зоні, тому що наша вулиця остання в селищі, перед посадкою, а за посадкою стоять воїни. І з Горлівки бомблять. Ну і потрапляють уламки до нас.

У 2016 році майже ціле літо просиділи ми в підвалі. Навіть знайомі до мене приходили, ми 8-9 чоловік сиділи в підвалі: і діти, і дорослі. Тут більшість живуть з маленькими дітьми. Є дітки, яким п’ять місяців, три рочки, п’ять років, чотири рочки. І бабулечки по 80 років. Усі сидять у підвалі, усім хочеться жити.

Дуже страшно, щоночі тут стріляють. Будинок тремтить, підлога труситься. Телевізор у мене впав плазмовий зі стінки – так будинок тремтів. Куди мені кидати? І куди їхати? І за що їхати? Пенсія 1200 гривень, я опікун, дитина вчиться. Як я можу кинути будинок моєї матері? Моя мати півтора роки тому померла, їй 91 рік був. Теж у підвалі сиділа. Уже останнім часом їй важко було, ми її на руках туди відносили і на руках виносили.

Ми живемо на вулиці Миру, але миру в нас немає

Під страхом живемо. Як вечір настає – думаєш: ой Боже мій, хоч би сьогодні не стріляли. Як починають стріляти, я не знаю, куди мені подітися. Ми і під ліжка ховалися з онукою. Розстелили ковдру під ліжком і туди, в далеку спальню йшли і під ліжко лягли. Ну, думаємо, хоч засипле, але під ліжками будемо, а може, Бог нас врятує. Ну бачите, рятує. Уламок залетів – не долетів до мене. А якби долетів, мене б уже не було.

Думаю про краще. Телевізор дивимося, думаємо, а раптом скажуть: війна закінчилася? А раптом скажуть: все, перемир’я? Кожен день чекаємо. Кожен день. І всі бабульки на лавочці, усі кажуть: «Люда, ну що там, не чула нічого?» – «Та нічого». Як ранок настає, до сусідів підходжу, вони: «Люда, ну як ви?» Я кажу: «Та як? Під страхом». – «Ой, Люда, ну скільки мені залишилося жити, а хочеться ще пожити».

Моя донька веде неправильний спосіб життя. І дитина живе зі мною. Я оформила опікунство. Я з онукою весь час.

Ми живемо на вулиці Миру, але миру в нас немає

До війни легше мені було. Ну, а зараз дуже важко. Квартира дуже дорога, усе подорожчало, продукти подорожчали. І спасибі Рінату Ахметову, що не забуває про людей, що він піклується, за його розуміння. Люди всі задоволені й чекають, як Бога. І тільки запитують: «Люда, ти там не чула? Люда, ти там не бачила оголошення, скоро будуть давати допомогу від Ріната Ахметова?» Який він молодець! Спасибі йому за це. Він же наш земляк. І він про людей турбується.

Варення з абрикос варю. Огірки погоріли від спеки, так хоч абрикоси є. Закриємо, віднесемо до підвалу й будемо там їсти, якщо доведеться, у підвалі.

У підвалі знаходилися в 2014-2015 році, і навіть підвал здригався, так здригався, що він у нас цеглою викладений, і між цеглинами ось ця штукатурка вся висипалася, ось так здригалось. Страшно. Думаємо, ну все, залишимося всі ми тут, у підвалі. Але Бог нас врятував.

За дітей боялися, з нами було троє діток: 15 років, 12 і 8 років. За них боялися. Та й самим хочеться пожити. Думаємо про краще.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Кірове 2017 Відео Історії мирних діти 2014 2015 2017 зруйновано або пошкоджено житло обстріли
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій