Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лариса Сень

«Я телефоном отримую безплатні консультації психолога»

переглядів: 880

Я єдиний захист для своєї дитини-аутиста. Так, він не знає, що таке страх, не боїться ні машин на вулиці, ні снарядів над головою. Коли в місті все гуркотіло від обстрілів, він не бажав сидіти в підвалі й не усвідомлював, навіщо це.

 Ви б знали, який жах відбувався кілька місяців тому в Шахтарську! (2014 рік. – Прим. ред.) Танки, безперервна канонада з обох супротивних сторін. Тоді ж ми й зважилися на евакуацію.

 Частину літа ми із сином провели в оздоровчому таборі «Медик-2», у селищі Сергіївка Одеської області. Там ми були в безпеці, серед доброзичливих людей. Абсолютно нічого не потребували. Далі нас перевезли на базу «Факел», що під Бердянськом.

 Але наставали холоди. Я не знаходила собі місця. З неймовірною силою тягнуло до Шахтарська. Сашко просив мене: «Їдьмо, мамо! Вдома метеорити літають». Не знаю, як таке зародилося в його голові. Та й не могла я довго сидіти замкненою в чотирьох стінах, непотрібною, без роботи.

Нещодавно ми повернулися додому. Зіткнулися з новою проблемою: не було виплат для догляду за дитиною-інвалідом. Я продавала квіти на місцевому ринку, але був уже кінець сезону, і нашкребти на ліки для сина нереально.

Там цілий список медикаментів для стабілізації психіки. Вони дуже дієві. Я на власні очі бачу ефект. Сашко стає тихішим. Держпрограми, певна річ, зараз не працюють. Більшість препаратів я ще якось могла б купити сама, але є один, який коштує до 1000 гривень за пачку. А він дуже потрібен!

 Мені вже теж необхідна моральна підтримка – недавно один за одним померли батьки. Я в телефонному режимі отримую безплатні консультації психолога.

 Залишається ще одне глобальне питання. Сашкові треба відвідувати спеціальний навчальний заклад і розвиватися. Він цілком самостійний, але надзвичайно тривожиться в незнайомому оточенні, тобто потребує допомоги педагогів-фахівців. Але поки таке навчання неможливе. У Шахтарську досі неспокійно, я боюся виходити на вулицю.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Шахтарськ 2014 Текст Історії мирних
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій