Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анна

«Ми змушені були залишити своє житло, роботу»

переглядів: 674

Страх за життя своє і дітей змусив Анну та її чоловіка залишити Донецьк, перебратися в маленьке містечко, кардинально змінивши своє життя. Їх діти навряд чи побачать рідне місто найближчим часом.

Перший день війни важко відстежити. Ми виїхали з Донецька, тому що там стріляли. У мене молодша дитина дуже сильно злякалася, розплакалася. Ми переїхали, думали, на тиждень чи два до Вугледара, поки все владнається. Просто сумку одну взяли й поїхали. Це було навесні 2014 року, по-моєму, у квітні. Але діти більше не поверталися до Донецька.

Військових ми бачили – перекривали дорогу, з автоматами. Потім, коли стріляли, були звуки гучні. Решти ми нічого не бачили, але звуки гучні чули, тому дитина злякалася. І блокпости проїжджали, не знаючи, коли людина зі зброєю, що в неї в голові, які думки. І ось це страшно, неприємно.

Спочатку ми не могли повірити, що таке може бути. Що живучи в Донецьку, ми змушені залишити своє житло, роботу, звичний стиль життя й виїхати через незалежні від нас причини.

Ми швидко зібралися, бо стріляли дуже голосно, було страшно й незрозуміло. Взяли дітей і поїхали, бо було страшно за життя. Ми трохи заблукали, проїхали без блокпостів, без військових. Хоча я дуже переживала, як будемо їхати через блокпости.

Ми змушені були залишити своє житло, роботу

У нас в корені змінилося життя. Довелося змінити місце проживання, умови, до яких звикли, стиль життя, роботу – тобто у всіх сферах усе змінилося. Ми жили у великому місті, а зараз у невеликому містечку. Я там, наприклад, в університеті працювала, а зараз довелося стати приватним підприємцем. Діти ходили на свої заняття, у чоловіка був магазинчик. Загалом, у корені все змінилося.

Хочеться, щоб швидше війна закінчилася. Ми, в принципі, плануємо повертатися, але хотілося б, щоб усе закінчилося.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2021 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь діти 2014 переїзд обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення робота 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій