Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ганна Гайдар

«Ми виїхали, а через пару днів міст був підірваний»

переглядів: 782

Ми приїхали в кінці липня 2014-го, можна сказати, останнім рейсом на поїзді. У поїзді деякі лежали на підлозі, вимикалося світло. А через кілька днів дорогу підірвали.

Ми виїхали, а через пару днів міст був підірваний

Вирішили виїхати, бо вже були чутні вибухи, а в мене дитина, і вона дуже емоційна. Навіть гучний голос міг викликати напад. Напади придушуються тільки швидкою допомогою та реанімацією. Хворіє з народження, це в нього вроджене, поставлений діагноз «гідроцефалія», є деяка затримка в розвитку. Складнощі буквально як виходиш із дому, тому що він погано ходить.

Ми виїхали, а через пару днів міст був підірваний

Ми разом їмо, разом пишемо, разом обслуговуємо себе. Можна сказати, що він не може перебувати окремо від мене, я не можу його залишити навіть на п’ять хвилин.

Ми виїхали, а через пару днів міст був підірваний

Якщо не буде ліків, він не зможе дихати й жити. Якщо не буде пігулок, у нього починаються проблеми з диханням. Це було життєво важливо, тому ми взяли документи, а їх за вісім років накопичився цілий чемодан, і ліки на перший час і приїхали до Києва. Ми вже де тільки не були.

Моя нервова система за ті вісім років стала не дуже стабільною, а це передається і дитині. Якщо він бачить, що в мене стрес, у нього починається те ж саме. Якщо я якось можу із цим боротися, то в нього це викликає напади. Тобто крім ліків йому потрібна спокійна обстановка. Інакше його важко заспокоїти, якщо він починає істерику. У нього проблеми саме на нервовому ґрунті.

Я мрію про настання миру. Напевно, одразу ми навряд чи зможемо повернутися додому, тому що ми поки залежимо від ліків. Мрію про те, щоб ця залежність зникла, і дитина стала здоровою. Це моє найсильніше бажання.

Ми виїхали, а через пару днів міст був підірваний

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Алчевськ 2014 Текст Історії мирних жінки діти 2014 2015 переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я люди з обмеженими можливостями діти внутрішньо переміщені особи
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій