Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Світлана Миколаївна Федосова

«Ми приховували від трирічного онука, що йде війна»

переглядів: 606

Моє рідне місто – Єнакієве, там я народилася, росла, дорослішала, вийшла заміж, там народилися мої дочки. Там спочивають три покоління моїх предків, там моє коріння.

Із серпня 2006 року я працювала в ПрАТ «Єнакіївський коксохімпром» начальником адміністративно-господарського відділу. Дві дочки теж працювали на цьому підприємстві, старша – лаборантом хімічного аналізу ЦЗЛ, молодша – економістом планово-економічного відділу.

Усе було добре: сім’я, турбота про дітей і онука, улюблена робота, будинок, де я вирощувала троянди, любила працювати в городі, – поки не почалася війна. У Єнакієве вона прийшла 13 серпня 2014 року із безперервними обстрілами, які тривали вдень і вночі.

У перші дні обстрілів у місті гинули мирні люди, руйнувалися будинки й комунікації, припинив рух громадський транспорт, не було зв’язку, не було електрики й води, закрилися магазини, дитячі садки, люди масово залишали місто...

На заводі були відкриті притулки, де ховалися від обстрілу працівники та їх сім’ї, а також мирне населення, яке проживає поблизу заводу.

Моєму онукові тоді було три роки, ми приховували від нього, що йде війна. Опускаючись у підвал будинку або притулок, говорили, що буде ураган і сильна гроза, потрібно від них сховатися.

Так тривало до грудня 2014 року. Незважаючи на те, що завод знаходився на консервації, нам продовжували виплачувати 2/3 заробітної плати, ми відчували підтримку компанії, знали, що нас не залишили. Пізніше завод відновив роботу, обстріли ставали рідше, життя потихеньку поверталася в колишнє русло. Підприємство працювало, ми отримували зарплату.

У березні 2017 року, із введенням на підприємство зовнішньої адміністрації ситуація різко змінилася. Але і тоді компанія не залишила нас. Усім, хто був готовий до переїзду, пропонувалися вакансії на активах Групи. І я прийняла рішення про переїзд до Кривого Рогу, де була вакансія начальника управління адміністративних і соціальних питань в ТОВ «Метінвест-КРМЗ», де і працюю зараз.

Приїхавши в чуже незнайоме місто, де немає жодної близької знайомої людини, звичайно ж, непросто було починати все з нуля. Але людині все під силу, коли є мета, бажання й підтримка команди. Мої діти теж виїхали з непідконтрольною території Донбасу, влаштовують своє нове життя.

Там, у Єнакієвому, залишилися мій будинок, мої троянди і могили рідних людей...

Але я отримала можливість працювати й жити у вільній країні, без канонад вибухів і нічних перестрілок. Коли над твоєю головою зі свистом летіли снаряди, коли ти бачив, як гинуть ні в чому не винні люди, діти і люди похилого віку, у такі миті відбувається переоцінка всіх цінностей. Усе матеріальне відходить на задній план, і вже не важливо, що ти нажив і що ти маєш. Головне – щоб жили діти та близькі, щоб усі були здорові, щоб над головою було мирне небо, а під ногами рідна земля.

Низький уклін і величезне спасибі хочу сказати особисто Рінату Леонідовичу Ахметову, усій команді Метінвесту, команді Фонду Ріната Ахметова за те, що вони зробили і продовжують робити для таких, як я, для людей похилого віку й дітей, які дуже потребують підтримки та допомоги.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Єнакієве 2014 2017 Текст Історії мирних жінки 2014 2017 переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення робота внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій