Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лариса Павлівна Бойко

«Ми з онучкою молилися – і сталося диво!»

переглядів: 606

Коли для вас почалася війна на Донбасі? Розкажіть про цей день.

Вона почалася тоді, коли і для всіх. Але по-справжньому відчути довелося влітку 2014 року, коли почали рухатися військові дії зі Слов’янська в наш бік, коли зайняли наше місто, і там була конкретна стрілянина і, загалом, страшно, що відбувалося.

Онучці не було ще чотирьох років, малесенька. У кімнаті жарко, літо, вікна відчинені – усе, що говорять під вікнами, чутно. А під вікнами в мене стояли купа машин, купа солдатів, які готувалися відстрілюватися.

Я розуміла, що якщо бій, який у центрі був, зараз активно перейде сюди, то нам буде непереливки. Вікна великі, одне вікно на подвір’я виходить, інше вікно – на центральну дорогу, і осколки будуть летіти, і все це буде розбите. По суті справи, усюди вікна, ховатися ніде, у ванній теж вікно, теж виходить сюди.

Я взяла ковдру, поклала в куток, знайшла більш-менш захищений, поклала подушку, поклала Манечку з розрахунком того, що я її накрию собою. І кажу: «Машенька, давай будемо молитися». Ми молилися удвох. Ця дитина теж склала ручки і по-дитячому теж молилася. Я просила, говорила: «Господь, ти ж можеш! Відведи це скупчення бойовиків у нас під вікнами, відведи, будь ласка, збережи, якщо є на те воля твоя». І що ви думаєте? Господь почув наші молитви!

Вікна відкриті, і чутно розмову, яка просто під вікнами. Під’їхала ще одна машина, хтось вийшов і каже: «Що ви тут розсілися? Піднімаємося і їдемо із цього місця далі». Зрозуміло, у напрямку до Горлівки. І я чую шум, двері машин ляскають, і всі поїхали. Це було просто Боже чудо. Був такий момент дуже важкий.

А в місті, звичайно, в центрі, усе побите, усе зруйноване, згорів наш виконком.

Які зміни принесла війна у ваше життя?

З водою у нас постійно проблеми. Перебивають водовід – поруч же лінія фронту, ми вважаємося прифронтовим містом. На околицях постійно стрілянина досі.

І ще було дуже важко, коли в перший рік, у 2015 році, була перша зима військова, перебили водовід – і лютий ми були без опалення. Воду питну нам підвозили, а опалення не було. Цілий місяць довелося бути в холоді, на кухні градусник показував +3, а в кімнаті цілий день включений був масляний обігрівач і до 11-12, 14 максимум градусів можна було обігріти. Спали одягнені, із сином в одній кімнаті спали. Помитися практично не можна було – холодно було дуже. Згадувати дуже важко. Але, слава Богу, пережили.

А потім, спасибі владі, я не знаю, хто цим займався, але в наступні зими хоч перебиті водоводи і були не одноразово, було організовано підвезення машинами пожежними води в котельню, заповнювалася система, щоб не зупинилося опалення. І, слава Богу, ми вже не мерзли, такого не повторилося...

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Торецьк 2014 2015 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло літні люди (60+)
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій