Шумейко Олександр, учень 9 класу Великоолександрівської ЗОШ |-||| ступенів №2

Вчитель, що надихнув на написання есе - Шуруба Лариса Борисівна

Війна. Моя історія

Війна - це лихо, у ній страждають усі без винятку, не тільки держава, а й народ, який зовсім ні в чому не винен. Коли 24 лютого 2022 року почалося повномасштабне вторгнення російської армії, я був розгублений та розумів , що війна це погано й нічого хорошого в ній зовсім немає.

Я повністю усвідомив, що почалася війна 10 березня, тоді до нас у Велику Олександрівку приїхала техніка окупантів. Ми зрозуміли, що тепер тут небезпечно, і рано чи пізно треба буде покидати нашу рідну домівку , щоб зберегти собі життя та здоров'я.

 Після початку повномасштабного вторгнення моє життя дуже змінилося. Мені було страшно, тому що окупанти могли в будь-який момент прийти до нас додому й забрати мого тата чи маму. Часто ночували в  підвалі, бо було чутно гучні вибухи й стрілянину . Моя менша сестра інколи не могла там навіть заснути. Через пів місяця в нас повністю зник зв'язок,  бо  вимкнули всі телевежі. Ми були змушені покинути рідну домівку. Нам важко, але й виїхати було нелегко.

Ми проїхали аж 9 російських блокпостів, щоб бути в небезпеці. Нас зустріли українські військові , я відразу зрадів . Потім нас прихистили в гуртожитку й допомогли оговтатись. Моя мама декілька разів водила мене з сестрою до психолога, тому що в нас були проблеми зі сном , і, на щастя, зараз уже все добре.

Я зрозумів, що мій дім був моїм прихистком і там мені добре.Тому  вірю в ЗСУ й  чекаю,  коли вони звільнять усі території нашої держави, щоб люди змогли спокійно повернутися у свої домівки й жити щасливо. У кожного українця є своя історія про війну, кожен з них бачив цю велику трагедію, але треба не здаватися, йти вперед і боротися за свою неньку - Україну!