Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Аліса Вікторівна

«Ми святкували день народження сина і почався обстріл»

переглядів: 647

Я була щаслива. Була сім’я, діти, школа, садок, усі їздили на море, відпочивали. Жили у своєму будинку, діти – окремо. Усе було чудово. А тепер на мені п’ять будинків, тому що всі виїхали, вони не продаються, тому що знаходяться на самій лінії розмежування.

Це було 11 липня 2014 року. У молодшого сина був день народження, йому виповнилося 22 роки. Він на все життя запам’ятав, як ми його відсвяткували.

Ми святкували у дворі, і почався обстріл. Тому далі «відзначали» вже в підвалі, а наступного дня виїхали в Курахове. Там три дні перекантуватися на базі відпочинку. Потім поїхали до Маріуполя, із Маріуполя до Красноармійська, із Красноармійська до Селідового, із Селідового до Димитрового. Де ми тільки не були! А потім повернулися в Мар’їнку та будь що буде.

Дах – там дірочки. Ще, тьху-тьху, ми відбулися легким переляком. У будинок було невелике влучання, ми все зацементували, замазали трохи дах і підправили вікна. Паркани стоять у всіх побиті. Ми фотографували пошкодження й віддавали документи до міськради. Там акти вже три роки лежать.

Перед війною, у 2013 році чоловікові зробили операцію, шунтування ніг. А потім на тлі операції почалися проблеми із сердечком. Прокапали, усе було нормально. Але у 2014 році ми повинні були поїхати на обстеження, тому що в нього просто вискакувало серце, важко було пересуватися. І у 2017 році... Поставили діагноз, що була серцева недостатність. Це [сталося] при черговому обстрілі. Я вважаю, що це через війну. Увечері почався обстріл. Я не могла зателефонувати до швидкої, не було мобільного зв’язку. А до ранку вже було пізно... Швидка приїхала, але він уже помер.

Яка зараз безпека? Тим паче, що я сама, привалить щось – і відрити немає кому. То хоч удвох із чоловіком жили. Діти були поруч, а зараз зовсім сама. На все дивишся іншими очима.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 2017 2021 Аудіо Історії мирних жінки чоловіки молодь 2014 2017 переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я житло перший день війни розлука з близькими 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій