Німець Роман, учень 9 класу Радехівської гімназії –філії ОЗ «Вишнівський ліцей» Вишнівської сільської ради

Вчитель, що надихнув на написання есе - Пилипчук Вікторія

Моя Україна майбутнього

Мир - це те, чого чекають українці незалежно від місця проживання. Для мене мир  пов’язаний із нашою перемогою. Це повне виведення ворожих військ, демобілізація. Коли на окупованих територіях буде весело майоріти український прапор, а в новинах зупиниться відлік днів війни. Коли всі військові повернуться додому до своїх рідних.

Я вважаю, що в майбутньому, Україна буде розвиненою технологічною державою. Але до цього лежить довгий і складний шлях. У нас є все для успіху: територія, населення, промисловість, корисні копалини, технології. В майбутньому я бачу нашу країну повністю цифровізованою.

Зараз міністерство цифрової трансформації цим плідно займається. Хорошим прикладом є наша "Дія"- унікальна програма, розроблена для полегшення життя і запобігання корупції. Я хотів би, щоб усі послуги надавалися тільки в цифровому форматі. В програмі неможливо запропонувати хабаря, будь-які питання вирішуються швидко і прозоро. Україна стане позитивним прикладом для всієї бюрократичної Європи.

Також я думаю, що Україна стане популярною країною серед туристів. У нас багата, різноманітна природа: і ліси, і гори, і моря й озера. Екскурсії по визначним та цікавим місцям дадуть можливість туристам ознайомитися з історією нашої держави.

Весь світ повинен знати правдиву історію російсько – української війни, адже саме Україна взяла на свої плечі тягар захисту країн НАТО. Місця найважливіших битв повинні стати популярними серед людей, які цікавляться світовою історією.

Що я зроблю коли Україна переможе? Я планую закінчити ВНЗ, знайти престижну роботу або займатися власною справою. Для України я хотів би розвивати культуру, але не тільки нову, а скоріше відродження старої. Тієї культури, яка відрізняє нас від інших народів.

Основою культури кожного народу є мова. Українська мова пройшла важкі випробування, багато разів заборонялася різними нормативними актами. Нам нав’язували думку, що українська- це мова села, тому потрібно розмовляти російською. На превеликий жаль, плоди цих дій ми пожинаємо тепер. Люди сперечаються між собою через мову, хоча вони всі українці. Потрібно всіляко популяризувати  мову: переклад фільмів, відео на ютубі, статті в інтернеті. У всіх структурах послуги повинні надаватися державною мовою, навчання в освітніх закладах повинно проводитися виключно українською мовою.

Наша мова вважається з найгарніших мов світу. У нас є безліч талановитих людей, письменників. Я можу викладати в інтернет повчальну інформацію українською мовою, тим самим вносити вклад у розвиток вітчизняного медіапростору.

Другою важливою складовою культури я вважаю історію, люди повинні знати про своє минуле. В України надзвичайно багата історія. Наша держава пройшла важкий шлях до Незалежності від Богдана Хмельницького до розпаду СРСР.

Весь цей час нашу історії хотіли переписати, знищити націю. Ми повинні пам'ятати минуле, щоб не допустити помилок в майбутньому.

Чималий відсоток населення України вважає, що в часи радянського союзу жилося добре, але це хибна думка. Я активно займався б політикою декомунізації, тому що Український народ страждав від поневолення у складі СРСР. Це доводять масові репресії, голодомор. Нам потрібно назавжди відмовитися від цього радянського менталітету і дивитися в бік Європи. Я міг займатися волонтерством, спонсорував музейні виставки, на яких розповідається про нашу історію.

Третьою важливою складовою культури я вважаю традиції. На жаль зараз справжні українські традиції збережені тільки в селах, але комуністичний режим знищив безліч Українських сіл, людей примусово переселяли, заставляли відмовитися від свого минулого, а тих хто не погоджувався, вбивали. Я хочу поширювати інформацію про українські традиції, які були колись, корені яких сягають ще до часів Русі- України.

Зараз переломний момент у відновленні національної свідомості українців. Для перемоги нам потрібно усвідомити: ми - єдиний народ. Щоб ті, хто  виступає за «руський мір» зрозуміли, що якісь там росіяни і близько біля нас не стоять. Коли українці почнуть цінувати свою мову, історію, культуру і традиції, вони полюблять Україну. Для того щоб подолати всі проблеми нашої держави, нам потрібно її полюбити, робити все можливе для розвитку та процвітання. Тоді Україна стане по справжньому успішною країною зі світлим майбутнім.