Юлія Вікторівна – директорка школи, а її чоловік – керівник сільського господарства. Окупанти схиляли їх до співпраці, але вони відмовилися. Через погрози російських їм довелося виїхати з села

Я з села Новогорівка Запорізької області. Заміжня, маю двох дітей. Останні півтора роки працювала директором школи. 

Я депутат Роздорської сільської ради. 24 лютого поїхала на засідання. Воно було тривожним через події, які відбувалися того дня в Україні. 

Мої діти живуть в Запоріжжі. Вони хотіли приїхати до мене. Думали, що в сільській місцевості буде спокійніше. Але через кілька днів у наше село ввійшли російські військові. Ми більше місяця провели в окупації. 

Оскільки я директорка школи і депутатка, а чоловік – керівник сільського господарства, до нас приходили російські військові й примушували співпрацювати з ними. Ми не погодилися, тому вони погрожували нам. Довелося виїхати. Коли я пішла на роботу, щоб забрати документи, за мною ходили військові зі зброєю й контролювали, які папери я брала. Під час виїзду ми витримали сильний психологічний тиск. Загарбники задавали чимало питань і говорили, що немає сенсу їхати в Запоріжжя, бо вони все рівно його захоплять. 

У селі залишилися мої батьки. З ними по кілька днів немає зв’язку. Їм сказали, що їхня донька – ворог російської федерації. Я дуже хвилююся, щоб їм не завдали ніякої шкоди. 

У моєму будинку живуть окупанти, у школі теж. Для мене це стало дуже неприємною звісткою.

Влітку у мого племінника стався інсульт. Довелося домовлятися з окупантами, щоб дозволили вивезти його в Запоріжжя. Потім ми повезли його на лікування в Київ. Йому зробили трепанацію черепа. 

Діти вже два роки знімають в квартиру Запоріжжі. Зараз ми живемо з ними. Наша школа відновила навчання онлайн. Це відволікає й змушує рухатися вперед. Хоча все рівно психологічно дуже важко. 

Я вірю в ЗСУ. На них одна надія. Я побачила, на що здатні росіяни. Вони добровільно не підуть з нашої землі. Коли ці нелюди зайшли в Новогорівку, то запитали: «Кто вам разрешил красиво жить? Как это у вас в селе такие хорошие дороги, современная школа, у каждого – кирпичный дом и спутниковые антенны?» Тепер вони все вивозять і руйнують. Потрібно виганяти їх з наших територій.