Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Івашура

«Ми не хочемо нікуди їхати, ми любимо своє місто»

переглядів: 1216

І в найжахливішому сні ми не могли таке уявити. Все ж було добре, все ж було мирно.

Ми не хочемо нікуди їхати, ми любимо своє місто

Ми не хочемо нікуди їхати, ми хочемо жити там, де ми живемо. Це наш будинок, наш город. Мої тут діти до школи ходили, онуки зараз до школи ходять. Нам усе тут знайоме, рідне. Ми любимо своє місто.

Психологічно дуже важко це все. У 2015 році, з кінця січня і до березня – у нас ось ці два місяці взагалі безсонні були. Це таке було пекло тут! У нашому будинку, він саманний і обкладений шлакоблоком, стіни тремтіли. Коли свистить над головою, летить щось таке, це дуже страшно. Сидиш і думаєш: сюди або пролетіло? Це дуже страшно, емоційно дуже страшно, за дітей дуже страшно. Ми, начебто, якось прожили, а вони – ще маленькі.

Ми не хочемо нікуди їхати, ми любимо своє місто

Минулого року було в город два прильоти. Два роки тому ми сиділи чотири місяці без світла і без води. По воду ходили до криниці. Запасалися батарейками. Транзистор слухали, радіо і робили такі, типу, нічники, діодні лампочки. Вистачає на три доби, щоб, більш-менш, було в кімнаті світло.

Ми не хочемо нікуди їхати, ми любимо своє місто

Це як «бух»! А ось коли «бах», - ось тоді страшно. Вже за звуком ми знаємо, що це таке. За цей третій рік ми їх стали розрізняти.

Усі вікна розбиті. Видно, де куля пройшла. Добре, що там стояв такий пуф, що він затримав кулю. А інша пройшла, вилетіла аж біля вікна. Там небезпечно сидіти. Важко. Бігати доводиться швидко. На городі лягаємо. Чуємо, коли обстріли починаються, одразу лягаємо.

Ми не хочемо нікуди їхати, ми любимо своє місто

Ми виїжджали, але повернулися. На нас там ніхто не чекає. Люди різні бувають. Деякі зі співчуттям, а деякі просто «понаїхали мило з коренем». Тому краще вже вдома. Так-сяк, але вдома.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Авдіївка 2015 2016 Відео Історії мирних жінки 2015 2016 переїзд зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій