Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга Маркохай

«Ми кожного дня сподіваємося, що завтра не буде війни»

переглядів: 1046

Ніхто навіть не міг подумати, що може таке статися. У нас було село. Люди всі працювали, усі посміхалися. Все було чудово. Вибілені всі бордюри по всьому селу, вікна, будинки, ну все прекрасно.

Ми кожного дня сподіваємося, що завтра не буде війни

Зараз закриті щитами, шибок немає. Зруйнована в нас зимова кухня цілком. Перше влучання було на початку жовтня 2015-го, влучили в дах.

Ми кожного дня сподіваємося, що завтра не буде війни

А потім з кожним обстрілом села поступово руйнувалися або вікна, або дах. Немає літньої кухні, підвалу, гаража і в результаті зимової кухні теж.

Ми кожного дня сподіваємося, що завтра не буде війни

Ми залишилися без нічого.

Ми кожного дня сподіваємося, що завтра не буде війни

Це дуже страшно. Коли ти прагнув до чогось кращого, і в результаті в тебе нічого немає. Це нагадує 41-й рік. Коли несподівано починаються обстріли, міни, свисти, коли плачуть діти, коли треба їх кудись приховати від цього всього, та й коли лякаються діти. Це дуже страшно. Коли зруйнований будинок і ніде жити, якось страшно.

Ми кожного дня сподіваємося, що завтра не буде війни

Переживання кожного дня. Я йшла на роботу – вони все переживали, тому що під обстрілами ми лежали. Навіть коли з дитиною ходили, ми лежали під парканом. Перестрілка минала – ми йшли далі. Кожного дня щось трапляється.

Із чоловіком стався інфаркт і інсульт. Не змогли врятувати. Дитина поїхала, привезли швидку. У них не працював на той момент їх транспорт. Це був початок на сьому ранку. Він закричав: «Оля, мені дуже погано». Я підбігла до нього. Він мені каже: «Я не відчуваю руку, ліву сторону всю і пече сильно голова». Перше, що я змогла зробити, це намочити холодною водою рушник, покласти йому на голову. Я не знаю, що можна ще зробити. Дитина поїхала за швидкою. Швидка зробила укол, і він не прийшов до тями.

Ми кожного дня сподіваємося, що завтра не буде війни

Жахливо. Приступ зі мною трапився 19 січня. Мені двічі привозили швидку, ледве відкачали. Все це пережити неможливо. За пів року – ні батька, ні чоловіка. Потім я зробила для себе висновок, що треба триматися, бо в мене діти, заради них мені треба жити.

Важко. Працюємо, господарство дивимося. Треба дітей вчити.

Коли чоловік у будинку, якось відчуваєш захист, хоча все свистить, летить, падає. Але все одно якась є опора, є до кого звернутися, хто тобі допоможе. Зараз дуже важко, навіть у плані побутовому. Вічно у нас поламається або насос, або з опаленням щось – це все чоловіча ж робота. Дуже важко. Ну, ми намагаємося виживати з мамою.

Я кожного дня питаю: за що мені це і моїм дітям? Я не знаходжу відповіді. Чому ми страждаємо? Це не життя. Це просто жах. Через півроку війни у людей не було усмішки на обличчі, усі розмовляли тільки про війну, про цей жах.

Аби був мир. Ми всі чекаємо миру. Коли буде мир, ми всі станемо у свою колію, і все буде нормально. Але як жити при війні, ніхто не розуміє, і ніхто не дасть відповіді. Ми просто живемо кожен день і сподіваємося, що завтра не буде війни.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Гранітне 2015 Відео Історії мирних жінки зруйновано або пошкоджено житло обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення неповні сім'ї сім'ї з двома і більше дітьми
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій