Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Галина Іванівна Гунько

«Ми ще сподіваємося, що буде все добре»

переглядів: 713

Мені пошкодили будинок, він так і стоїть і вже починає валитися. Норвезька фірма [Норвезька рада у справах біженців] і Червоний Хрест пообіцяли ремонт, але в двадцятому році почалася пандемія. Сказали, що поки нічого нікому не роблять. Зараз у Мар’їнці Червоний Хрест допомагає багатьом. Дах мені перекрили завдяки нашій міськраді, але в будинку відійшли два вікна та цегла в стіні. Я зв’язалася з Червоним Хрестом, а вони сказали: «У нас на такі програми в даний момент грошей немає. Ми знаємо ваш будинок, але зараз не можемо допомогти».

А будинок руйнується, уже 2021 рік. Хоча б сто тисяч на цей будинок потрібно, але я не можу з пенсії зібрати, мені сімдесят один рік. Я ж ніде не працюю. При всьому бажанні працювати, де я можу, хто мене візьме в такому віці?

Я тридцять років жила в Донецьку, у Будьонівському в районі, усе було добре. У мене померли чоловік і син. Я переїхала в Мар’їнку, тому що тут була батьківська хата і батьки ще були живі. Уже двадцять років я перебуваю в Мар’їнці.

Тут мене застали бойові дії. Я тоді працювала в охороні, саме пізно ввечері чергувала. І о десятій – на початку одинадцятого вечора 11 липня 2014 року почалося бомбування Мар’їнки. Ми сиділи в підвалі. Потім я поїхала Маріуполь до подруги, із молодшим сином сиділа в неї на дачі до осені. Він інвалід. Але потім все-таки повернулися в Мар’їнку та досі тут знаходимося. Батьківський будинок невеликий, шість на вісім, є літня кухня і велика присадибна ділянка.

Ми постійно отримували гуманітарну допомогу від Ріната Ахметова, і отримували ті, кому за шістдесят п’ять. Синові давав Червоний Хрест. Ще зо двічі давала якась організація. А так він отримує пенсію 2200 гривень. Чоловік помер, він пропрацював шахтарем тридцять років, я перейшла на його пенсію.

Продуктів зараз вдосталь, магазинів дуже багато. За кількістю людей у Мар’їнці, за переписом населення, проживало десять тисяч, а зараз у межах шести тисяч, як кажуть. Черг немає – іди й купуй все, аби були гроші. Усього вдосталь: і хліб, і все, що душа бажає.

Ми сподіваємося, що на території Мар’їнки не буде воєнних дій. Тут вже бити нічого, усе перебили, де люди працювали: і шинний завод, і хлібокомбінат, і молокозавод. Прямі влучання були.

А з того боку Мар’їнки, яка відходить до Трудовських, до Донецька, там танками перебито все, усі люди звідти пішли, будинки стоять побиті. Люди переважно орендують у Кураховому квартири. А наш бік, який знаходиться в бік Курахового, ми так і залишилися у своїх будинках.

Ідеш вулицею – ніхто не виїхав, люди доглядають за всім. До нас приїжджав мер, він сказав: «Війна йде, а в них біля кожного двору цвітуть квіти». Ось так доглядають люди за дворами. І взагалі, щоб на вулиці була чистота й порядок. У нас добре працюють міські служби, сміття прибирається постійно.

Тільки вода в Мар’їнці дуже погана, тільки для господарських потреб, а так ми її не п’ємо, купуємо собі воду в магазині. Ми ще сподіваємося, що буде все добре.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 2021 Аудіо Історії мирних жінки 2014 зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення обстріли Донецька 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій