Яхненко Вероніка, учениця 11 класу Комунального закладу "Сунківський ліцей" Березняківської сільської ради

Вчитель, що надихнув на написання есе - Євзюра Олександра Володимирівна

Моя Україна майбутнього

Моя країна у цей момент переживає важкий час. У нас війна. Страшна, важка, жорстока. Кожного дня гинуть, зникають, отримають поранення військові і мирні громадяни нашої держави. Сум і біль відображені у багатьох очах не лише дорослих, а й дітей.

Наша країна має тисячолітню історію та великий культурний спадок. Країна, яка часто опинялася у круговерті важливих світових подій. Яка має величезний потенціал для розвитку й інвестицій, має чудові природні ресурси, географічне розташування, клімат. Привабливі якості України можна перераховувати ще досить довго.

Але дуже боляче дивитися новини, читати повідомлення, інформацію в різних джерелах про те, що кожного дня у нас відбувають події, які принижують, паплюжать нас і вдома, і закордоном. Соромно стає за тих людей, які, втікаючи від війни, забувають, що закордоном вони – це обличчя нашої держави. Що поведінка батьків і дітей – це рівень виховання, яким ми презентуємо свою країну для інших громадян.

Моя Україна майбутнього – це країна, яка дає надію, має ресурси, можливості та бажання для життя, розвитку, процвітання, безпечного і мирного існування. Лише після 24 лютого 2022 року ми дійсно змогли зрозуміти значення слів «мир», «безпека», «спокій», «комфорт», «добробут».

Ми віримо в нашу перемогу, наближаємо її найменшими краплинками своєї допомоги Збройним Силам України. Ми чекаємо додому батьків, братів, сусідів, знайомих. Ми хвилюємося за наших захисників. Ми плануємо, що зробимо після перемоги, як будемо жити далі, куди вступатимемо навчатися, яку професію отримаємо, де працюватимемо.

Ми зі сподіваннями дивимося в наступний день, адже без віри в майбутнє і надії на здійснення мрій не може жити жодна людина.

Найперше, що спадає на думку про майбутнє нашої країни, так це її економічний розвиток. Інтернет-мережа рясніє порівняннями рівня комфорту для проживання, отримання послуг у країнах Європи й Україні для пересічних людей. Ці порівняння роблять ті українці, які спробували нелегкої долі закордоном, втікаючи від бойових дій у нашій державі. Багато є позитивних порівнянь, особливо це стосуються інтернет-банкінгу, послуг у додатку Дія, сфери краси.

Багато українців мали змогу порівняти рівень освіти й забезпечення шкіл і садочків, ставлення до дітей, рівень навчання і виховання, виконання батьками своїх обов'язків, вміннями дітей-підлітків починати працювати з доволі раннього віку.

Коли ж мова йде про майбутнє нашої країни, ми розуміємо, що хочемо, щоб наша країна йшла в ногу з часом, була розвиненою, успішною, красивою, сучасною, привабливою для туристів, інвесторів. Найсучасніші інновації, інвестиції, розробка нових напрямів роботи, сфери послуг, покращення медичного обслуговування є надважливими для суспільства.

Це забезпечить повернення українців із закордону, дасть можливість мати гідну роботу, рівень життя, освіти, медицини на Батьківщині.

Інвестиції в освіту та науку мають стати пріоритетними для держави, адже так важливо, щоб наступні покоління самостійно розробляли і пропонували нові технології, виробляли конкурентоспроможну продукцію, товари, надавали якісні послуги, щоб люди залишалися в Україні, не виїжджали працювати закордон, а були впевнені у своєму майбутньому.   

Важливим етапом у розвитку залишається привернення інвесторів та забезпечення обдарованої молоді можливостями, грантами, пільгами для побудови власного майбутнього.

Молодь нашої держави неймовірно талановита, який би напрямок діяльності ми не розглядали: мистецтво, наука, медицина, техніка, електроніка, спорт та інші. Чого варті повідомлення про українців-переможців змагань, турнірів, олімпіад. Це чудові приклади для наслідування. Але кожен талант потребує часу, підтримки і можливостей для реалізації. Одними з найважливіших чинників, які потребують покращення, залишається система охорони здоров'я та захист прав людини.

Нажаль, обидва ці напрямки залишають не завжди якісними для пересічних громадян нашої країни. Вони є доволі коштовними та нечасто мають відповідних фахівців у віддалених населених пунктах. Невеличкі села їх не мають взагалі.

Важливим чинником для розвитку здорового суспільства є соціальна справедливість і захист прав людей, які повинні бути також в центрі уваги не лише окремих організацій, а й громадян в цілому. Розвиток цього напряму сприятиме підтримці всіх верст населення, підвищить якість життя, рівень відповідальності за вчинки.