Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
переглядів: 384
Катерина Кулай
photo0
photo1
photo2
photo3
photo4
photo5
photo6
Одеса
Одеса
"Музей вистояв і наша країна вистоїть – ми не дамо нас подолати…"

5 листопада 2023 року російська армія завдала ракетного удару по Одесі. Внаслідок атаки у місті було пошкоджено 33 житлових будинки та 6 пам’яток архітектури. Постраждала від обстрілу й будівля Одеського національного художнього музею, яка була збудована у 1826 році та входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 6 листопада музею виповнилося 124 роки. Цього дня його працівники були змушені фіксувати руйнування та ліквідувати наслідки обстрілів.

При перших вибухах ще на початку повномасштабного вторгнення ми в музеї організували зняття картин. Був майже весь колектив. Також до нас доєдналися художники, які останнім часом або планували або експонувалась. Під час цього обстрілу в музеї знаходилося п'ять тимчасових виставок.

Основна колекція музею, зокрема й 26 картин та 3 графічні роботи Івана Айвазовського, була евакуйована у перший же день повномасштабного вторгнення та перебуває у безпечному місці. Під час війни у музеї проводять тимчасові виставки сучасних художників. На щастя, під час обстрілу 5 листопада жодна картина, експонована в музеї, не постраждала.

Будівля Одеського національного художнього музею вже не вперше страждає від обстрілів Одеси. Роботи з відновлення ведуться постійно. ЮНЕСКО допомагає працівникам музею в питанні збору фактів російських злочинів проти культурної спадщини України, а також надає музею фінансову допомогу. 6 листопада в організації публічно засудили чергову атаку по Одесі.

Про життя музею під час війни, віру в перемогу та творчі плани розповідає тимчасово виконуюча обов’язки директорки Одеського національного художнього музею Катерина Кулай.

slide1
slide2
slide3
slide4
slide5
slide6
slide7
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій