Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Дурнєва

«Мій мозок відмовлявся сприймати дійсність»

переглядів: 786

Останній день весни, 31 травня 2014 року. Останній мій день у Донецьку. На пероні залізничного вокзалу стою я з двома синами й невеликим чемоданом, забитим літніми речами.

Вели себе тихо. Діти щодо цього були проінструктовані, щоб зі сторонніми не спілкуватися, не розповідати, чим я займаюся. Я була однією з організаторів проукраїнських мітингів у шахтарській столиці. І тут я бачу свою шкільну вчительку, яка йде до мене й чистою українською мовою говорить: «Танюшо! І ти до Львова їдеш?» І на повний голос вона дякує за мою проукраїнську позицію.

Тоді мені хотілося тільки одного – благополучно доїхати до Дніпра. Попутником виявився літній чоловік, який за 5 годин не промовив жодного слова. Тоді у всьому вагоні відчувалася напруга. Але тільки-но поїзд приїхав у Дніпро, люди стали більш розслаблені, потроху розговорилися один з одним.

Потім ми переїхали до Львова. Деякий час ми були в подруги, а потім приїхала колега з Донецька, і ми удвох орендували 4-кімнатну квартиру. Вона була абсолютно порожньою, лише три вилки лежали в шафі.

Допомога надходила з усіх усюд і від усіх. Але мій мозок відмовлявся сприймати дійсність, я все ще сподівалася, що скоро ми повернемося додому. Якщо мені чогось не вистачало, і думки не було піти купити, адже я знала, що ця річ у мене є в Донецьку і навіщо мені така ж друга? Я сподівалася, що закінчаться літні канікули, і ми повернемося додому, адже на той час військові дії припиняться.

Настала осінь. Молодший син пішов у перший клас до львівської школи, старший – у п’ятий. У Львові я опинилася сама з двома дітьми, без батьків і будь-якої іншої підтримки родичів. Але, незважаючи на всі труднощі, особливо засмучуватися часу не було. Діти, уроки, робота й величезна всебічна підтримка львів’ян.

Упасти в депресію мені не давали друзі та знайомі. Нас постійно запрошували в гості, ми дізнавалися про місцеві традиції, відзначали всі свята, які прийнято відзначати у Львові. І я пам’ятаю, що в якусь мить молодший син сказав: «Давай ми не будемо ходити на всі свята, тому що я втомився святкувати».

Дуже яскраво ми відзначили Різдво у 2015 році, яке в буквальному сенсі перевернуло моє життя. Після цього прийшло розуміння, що Львів – наше місто, що ми тут живемо, а не в гостях на пару тижнів.

Ми поставили театралізоване дійство – донецько-львівський вертеп з унікальним текстом – і два дні ходили по місту, заходили в будинки до незнайомих людей. Я розуміла, що для багатьох ми вже не перші, але всюди нас приймали з радістю.

Тільки в одному будинку на нас дивилися, як на інопланетян. Господарі протягом усього нашого вертепу жодного разу не підспівали, не посміхнулися. Вони тільки в кінці дійства поплескали, що теж було несподівано. І коли ми вже зібралися йти, господарі сказали, що вони недавно приїхали з Криму і вперше в житті бачать таке святкування Різдва.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд психологічні травми обстріли обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій