Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександр Курочкін

«Мені запам’яталася ця ударна хвиля – удар повітрям по обличчю»

переглядів: 748

До війни я жив з мамою, бабусею і дідом у смт Юнокомунарівськ під Єнакієвим. Бабуся померла за пару місяців до початку війни, дід і мама досі живуть у Єнакієвому. Мама працює на Єнакіївському коксохімпромі, їй 57 років. Дід сказав, що поки живий, нікуди не поїде.

Я був одружений, приїхав із дружиною до Запоріжжя, але розлучився. Дітей немає.

15 березня 2017 року нас усіх звільнили з підприємства. Дали можливість працевлаштуватися знову, але вже під новою керуючою компанією. Я, як громадянин України, вирішив шукати роботу в Україні. Пройшов співбесіду по скайпу на «Запоріжкоксі» і з 4 квітня 2017 року почав працювати в Запоріжжі.

Мені запам’яталася ця ударна хвиля – удар повітрям по обличчю

У 2014-му, ще на початку весни відбувалися бої в Слов’янську й Шахтарську. Ми чули, як стріляють, відгомони канонад із Шахтарська. Тоді ніхто не вірив, що буде якась серйозна війна. Поки влітку 2014-го ми не почули дуже гучні постріли артилерії поруч. Ми не розуміли: стріляють у нас, стріляють від нас? Згодом виявилося, що через будинок від моєї п’ятиповерхівки на даху розмістили міномети та стріляли. Так ми дізналися про початок війни.

Активні бойові дії проходили з початку серпня 2014 року, було місяців зо два-три сильних обстрілів. Нам у Єнакієвому, можна сказати, пощастило. За наше місто не було бою. Тому що Єнакієве перебуває в низині, ямі, не представляє стратегічно важливих позицій.

Можна подивитися купу фільмів про війну, поговорити з очевидцями, але ви не зрозумієте і третини цієї атмосфери. Спочатку ми не вірили, що щось відбувається. Потім повірили й дуже сильно боялися.

Ти йдеш вулицею, сидиш удома й розумієш, що будь-якої миті може щось прилетіти й тебе вбити. І від тебе це не залежить. Чуєш – щось свистить, і не розумієш, у тебе летить чи не в тебе.

І ось два тижні була паніка. А потім люди просто змирилися. Втомилися боятися. Уже такий стан – ну, прилетить, уб’є, значить, доля така. Від тебе це не залежить. Не можна ж сидіти в підвалі нескінченно. Ми перестали боятися й жили без паніки.

Головне порівняння, яке у нас було – як нудно ми жили раніше. Обговорювали раніше спорт, новини, політику, а тут питання інші – банкомати закрили, гроші не везуть, скупитися не можеш, як годувати сім’ю, у магазині порожньо, мобільного зв’язку немає, електроенергії на заводі немає. Пріоритет новин змістився в бік виживання.

Головна тема – як зняти гроші, що поїсти. Коли були активні бойові дії, я ховався в товариша в приватному будинку. Моя квартира знаходилася на верхніх поверхах, могло зачепити. Тиждень немає електрики, завод стоїть. Зв’язку мобільного немає. Автобусів немає.

Але все ж вирішив сходити на завод, дізнатися, як там ідуть справи. Дали електроенергію, і нам потрібно запускати повністю зупинене підприємство. Цього ніхто не робив вже років 50, коли коксохім зупинявся повністю.

Перша година ночі, ми запустилися. Я з моїм колегою ночували в конторі електроремонтного цеху. Ми спорудили лежанки з дверей, покладених на стільцях. Уночі почули дуже сильний вибух, зрозуміли, що влучило по заводу. Мій колега підскочив і кинувся дивитися, що там сталося.

Я його гальмую, хапаю за плече, бо розумію: вибух може бути не один. І тільки це відбувається, як чуємо другий вибух ще ближче. Мені запам’яталася ця ударна хвиля – удар повітрям по обличчю...

Тепер мій будинок уже тут, у Запоріжжі. На Єнакіївському коксохімі, звичайно, усе було ближче, своїми руками на заводі багато робив і сьогодні переживаю за його долю. Але ключове питання в тому, що їхати в місто, де два містоутворювальних підприємства поховані, безглуздо. Там, звичайно, залишилися рідні. Дід не приїде, не хоче, йому 83 роки. А маму я планую перевезти найближчим часом.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Єнакієве 2014 2017 Текст Історії мирних чоловіки 2014 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій