Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Максим

«Мені довелося виїхати звідти, де я народився, де все життя прожив»

переглядів: 1251

«Війна для мене – це ...»

Смерть. Війна – це смерть, у першу чергу.

Коли для вас почалася війна на Донбасі?

Складно пригадати зразу... Поступово починалася, я жив досить далеко від аеропорту, майже в протилежному кінці Донецька. Напевно, коли почала лунати стрілянина, тоді стало відчуватися реально. Коли були новини про події в аеропорту, було зрозуміло, що там уже досить гаряча ситуація. Це було, наскільки я пам’ятаю, у 2014 році, літо-осінь. Потім усе стало ще жорсткіше, з’явилася комендантська година, місто було порожнє.

Вам доводилося бачити воєнні дії на власні очі?

Ні, як таких бойових дій я не бачив, але приїжджав у райони, які були під обстрілом.

Бачив сліди розривів снарядів, явно іншої якогось зброї, але сам не потрапляв у гущу подій. Бачив результати: вікна биті, посічені магазини, особливо по Київському проспекту.

Наскільки я пам’ятаю, це було літо 2014 року. Я їздив на дачу, були вже блокпости, і коли їдеш дорогами, там було видно, що війна була.

Про що ви говорили з рідними й сусідами під час активних бойових дій?

Було хвилювання. Не вірилося, що це все так дуже зайде далеко. Усі хвилювалися один за одного, питали новини. Вірилося насилу.

Що з пережитого досвіду війни вам запам’яталося найбільше?

Складно сказати... Постійна канонада дуже нервувала, коли чуєш ці постріли й розумієш, що поруч щось відбувається, досить близько. Було відчуття тривоги, коли особливо ввечері, у ранній ще час (7-8 годин) у центрі просто немає людей. Це страшно! Тому що місто велике було, живе, багато завжди руху, а тут раз – і немає нічого. Неприємне відчуття. Люди зі зброєю, якась техніка бойова.

Якою була найважливіша подія цієї війни для вас? Чому?

Мій виїзд звідти. Рішення треба було прийняти: або залишатися там, або виїжджати. Ухвалення цього рішення для мене й було найзнаковішим.

На щастя, в мене рідні, близькі, друзі безпосередньо від війни цієї не постраждали. Але довелося виїхати звідти, де народився, все життя прожив.

Нам властиво стирати з пам’яті неприємні події. Про яку подію з початку збройного конфлікту на Донбасі ви б хотіли забути (не можете забути)?

Забути нічого не виходить, але і забувати щось не особливо хочеться. Я не був свідком реальних жахів війни. Я бачив наслідки, але коли тебе там не було, це не усвідомлюєш. Я б не сказав, що хотів би щось забути або особливо щось пам’ятаю. Пам’ятаю, люди якісь у військовій формі, люди якісь зі зброєю.

Як ви переїхали?

Я затягнув із цим, треба було їхати трохи раніше. Транспорту в мене свого не було. Коли повідомлення регулярне припинилося, треба було шукати варіанти, з кимось їхати. Я їхав зі знайомими. Зібрав речі, домовився з людьми, сіли й поїхали. Це було в кінці літа 2015 року. Тоді можна було ще на особистому транспорті виїжджати. Так, були блокпости, перевірки, але вже більш-менш налагоджено. Я виїхав з дому і з тих пір там не був.

Чи плануєте повертатися додому, коли війна закінчиться?

Складно сказати... Зараз у мене нова робота, нові можливості. Усе буде залежати дуже від фінансових можливостей. Альтернативи які можуть бути? Якщо війна закінчується, то я можу продати житло своє, яке є в мене. Може, осісти в іншому місці. Такий варіант може бути. З іншого боку, якщо будуть можливості з роботою в Донецьку, можна було б і повернутися.

Розкажіть, як війна вплинула на ваш повсякденний побут?

Змушений жити в орендованому житлі. У побутовому плані основна проблема – це житло. У нас у країні оренда житла – зовсім не врегульоване питання, ціни непомірні. Купити нове житло дуже складно. Це — основний фактор, який впливає на побут.

Чи відчуваєте себе в безпеці зараз?

У сучасному світі почуватися в безпеці складно. Київ – дуже велике місто. Будемо говорити так: досить високий рівень злочинності в нас у країні в середньому, а Київ, оскільки столиця, то треба думати, рівень тут теж досить високий.

Безпека – це багато складових. По-перше, фінансова невизначеність у країні. Бути впевненим, що, наприклад, завтра тобі буде вистачати тих грошей, які ти заробляєш сьогодні, не можна.

Немає можливості якісь накопичення робити. Ще зараз ця ситуація з вірусами. Не можна вважати себе в безпеці.

Про що ви мрієте?

Хотілося б своє житло. Тому що жити в орендованому житлі – це не дуже, особливо в нашій країні. Якщо десь у європейських країнах це нормально, що люди живуть в орендованому житлі, і немає ніяких проблем, то в нас, на жаль, питання абсолютно не врегульоване. Тому добре було б мати своє житло. Поки це — мрія.

Що таке щастя для вас?

Перш за все — здоров’я! Здоров’я твоє, рідних, близьких. Можливо, заробляти якісь гроші. Можливість мати якесь майно. Те, що називається благополуччям. Тобто здоров’я і якась більш-менш стійка матеріальна ситуація.

Чого ви навчилися, поки долали всі ті складнощі, про які ви нам розповіли?

Прийшло усвідомлення того, що потрібно бути активнішим у житті. Не боятися чогось нового починати, не боятися змінити роботу, якщо не подобається стара, або міняти навіть місце проживання.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних чоловіки 2014 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій