Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олеся Смиковська

"Мир - це коли ті не думаєш про те, чи будеш завтра живим"

переглядів: 181

Смиковська Олеся, 17 років, учениця 11-А класу, школи №27, м. Київ

Вчителька, що надихнула на написання - Зацаринна Наталія Петрівна

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

"Як жахливо жити під час війни!" - думала я, коли ми на уроках історії вивчали теми кровожерливих битв, при цьому радіючи, що в сучасному толерантному світі не може такого бути. Як я помилялася....

24 лютого о 5:57 мені зателефонувала найкраща подруга, перша фраза якої була: "На Бровари скидають бомби. Почалась війна". На той момент ці речення сприймалися мною як невдалий жарт, хоча насправді це була гірка правда для всіх українців.

Перша сирена. Перші вибухи. Спалах емоцій та на додачу каша різних думок у голові. Все це не приймалося за дійсність, а було жахіттям, від якого ти ось-ось прокинешся. На жаль, цей сон тягнувся довго, дуже довго...

Наступні події, а саме: зміна місця проживання, нові люди, постійний стрес, депресія, хвилювання за військових та постраждалих - назавжди закарбувалися в пам'яті та вплинули на мене.

Перше, що змінилося, - я почала цінувати власне життя, своєї родини, друзів та загалом нації. З'явилася велика любов до Батьківщини, до її чарівних краєвидів, до щирих і простодушних земляків, до традиційних страв на святковому столі та, звичайно, до солов'їної мови.

Мова — це душа народу. Вона об'єднує людей, з чужаків робить люблячу сім'ю. На жаль, русифіковані століттями громадяни цього не усвідомлювали та й зараз не кожен зрозумів. Тому найкращий вибір у моєму житті - викинути всі російські слова з голови і почати спілкуватися чистою українською. Ще не все вдало виходить, проте вже є успіхи.

По-друге, змінився світогляд.

Виросла ненависть до ворога, не тільки до російської влади, а й до кожної істоти, яка сприяє цій кровопролитній війні, тобто підтримує смерть ні в чому не винних дітей, мирних літніх людей, ґвалтування жінок та катування чоловіків.

У сучасному світі повинен настати мир. Що ж це таке? На мою думку, мир – це коли ти відчуваєш себе вільно та комфортно, не боїшся за своє життя та близьких, не думаєш про те, чи будеш завтра живим. Всі люди заслуговують жити в мирі, тому ми повинні робити все для встановлення та підтримування злагоди.

Я впевнена, що початок повномасштабної війни вплинув на життя кожного громадянина. Він принесла багато болю, крові, смертей, конфліктів, сліз, руйнувань, проте не слід забувати, що найсильніша нація у світі - це українці! Ми живемо на своїй землі, їмо свій хліб, п'ємо свою воду і будемо гідно боротися за свої народ і територію. Україна переможе в цій війні! Слава Україні!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київ 2022 Текст Історії мирних діти обстріли безпека та життєзабезпечення освіта діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій