Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Галина Миколаївна

"Мій онук досі не їсть картоплю"

переглядів: 135

До війни я жила у Краматорську. Працювала директором фірми. Коли розпочалася війна, фірма припинила працювати. Із сином, невісткою і двома онуками ми виїхали до Мирнограда. Коли бойові дії почали наближатися, ми виїхали у Київ. Пожили там два місяці. Зараз ми повернулися до Мирнограда, винаймаємо дві квартири.

Отримуємо допомогу як ВПО. І гуманітарну допомогу також. Влітку надавав допомогу Фонд Ріната Ахметова. Я навіть писала подяку на сайті. Я бачу, як ви допомагаєте людям, тому не змогла залишитися байдужою. 

Найбільші труднощі - це житло. Наші помешкання залишилися в Краматорську. Винаймати житло дуже дорого. Я втратила роботу, заощадження закінчувалися. Тому були нерви, сльози. Хотілося повернутися додому в Краматорськ, хоч там і стріляють. Морально було дуже складно. 

Мій маленький онук досі не їсть картоплю. Тому що, коли ми ховалися від обстрілів, ми йому говорили: "Костю, потрібно спуститися в підвал, картоплі набрати". 

У Мирнограді буває, що два-три тижні немає води. Світло вимикають. Але це не проблема. Головне, щоб був мир. А з побутовими труднощами можна змиритися. 

Виїжджали своєю старенькою машиною. Возили скрізь із собою свою кішку. Вона як член нашої родини. Якщо доведеться знову виїжджати, наше авто вже не витримає, доведеться звертатися за допомогою до волонтерів. 

На блокпостах українські військові пригощали моїх онуків мандаринами і шоколадками. Я плакала. Нас ніхто не зупиняв, у нас рідко навіть документи перевіряли. Наскільки всі були дружелюбні! Нас пропускали навіть у комендантську годину, щоб ми швидше доїхали. 

Я дуже хочу, щоб закінчилася війна. Вже дуже складно. У дітей вкрали дитинство. Ці безперервні вибухи, цей постійний стрес. Я дивлюсь на своїх онуків і бачу, як вони подорослішали за час війни.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Краматорськ 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій