Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Сергій Васильович Паридуха

«Метрів за десять від нас розірвалася бомба»

переглядів: 82

Мені 63 роки. Я жив у Маріуполі. Коли почалася війна, разом з іншими мешканцями будинку сидів у підвалі. Нас було близько тридцяти чоловік. Жили ми дуже дружно. Сусід поділився м’ясом, яке йому передав батько із села. У нас не було проблем з продуктами. Ділилися одне з одним, чим могли. Зробили з каменів піч. Жінки готували на ній їсти. Чоловік однієї з них – прикордонник. Він кілька разів приїжджав, привозив нам воду і дрова. І ми ходили рубати дерева. Найціннішою для нас була вода, бо по неї потрібно було ходити дуже далеко та ще й під обстрілами.

У нашому будинку вилетіли вікна. У сусідньому хтось загинув. Якось я хотів покликати людей, які приїхали з Лівого берега. Тільки підійшов до будинку, підбіг чоловік і повалив мене на землю. Одразу після цього метрів за десять від нас розірвалася бомба.

Мої діти живуть під Києвом. Я не міг зв’язатися з ними. Згодом дізнався, що біля дитячої бібліотеки можна спіймати зв’язок. На свій страх і ризик добрався до неї.

Дійсно, вдалося додзвонитися. Я почув голос сина. Це був один із найщасливіших моментів у моєму житті. Ми обидва плакали.

У кінці березня по одного з мешканців нашого будинку приїхав родич. Сказав, що можна виїхати з Маріуполя. Молодь одразу почала збиратися. Я не планував виїжджати. Мій автомобіль стояв у гаражі. Я два місяці не заводив його. Сусід вмовив виїхати. Авто завелося. Було трішки пального. Тож я зібрав деякі речі і поїхав разом з усіма. Виїхали всі люди, з якими я сидів у підвалі. Утворилася колона з шести автомобілів.

Ми благополучно перетнули всі блокпости і добралися до Запоріжжя. Волонтери нагодували нас. Я зв’язався з сином. Виявилося, що він з сім’єю виїхав на Хмельниччину. Я поїхав до нього. Згодом ми всі разом повернулися на Київщину.

Відвідую центр ЯМаріуполь. Буває, що зустрічаю там знайомих. Спілкування з ними підтримує мій дух. Хочу, щоб настав мир. Мрію повернутися до Маріуполя.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій