Шкляр Наталя, 16 років, учениця 11 класу Левенцівського ліцею, с. Левенцівка, Дніпропетровська обл.

Вчителька, що надихнула на написання - Прокопенко Анастасія Михайлівна

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

24-те лютого – звичайний четвер, звичайний ранок. Ще вчора лягала спати з думками, що завтра вже новий день і знову в школу. Але це виявився не абиякий день для українців – він запам’ятається усім навіки.

Прокинулася я від звуків голосів, що долітали із сусідньої кімнати. Зайшовши туди, перше, що я побачила – це схвильовані обличчя рідних та ввімкнений телевізор, де був напис: « Путін оголосив повномасштабне воєнне вторгнення на територію України!». Через декілька хвилин з вулиці щось страшенно загуло. Я швидко вибігла на вулицю і побачила два винищувачі, які низько пролітали над моєю хатою. Летіли вони в сторону Харкова. Вже потім від односельців я дізналася, що то була наша авіація.

Що я відчувала в той момент?! Найбільше мене переповнював страх. Страх за життя своїх близьких, за своє село і взагалі за всю Україну.

У перший же день війни ми зібрали документи та записали адресу сестри, яка проживає в Польщі, аби знайти її, якщо доведеться виїжджати з країни. Моя сім`я не пропускала жодних новин. Ми так нікуди і не поїхали, тому що зовсім не було бажання кидати все те, над чим так важко роками працював мій тато та ми разом з ним.

Після початку війни моє життя розділилося на «ДО» і «ПІСЛЯ». Наче ще вчора було 23 лютого.

Я йшла додому після секції з баскетболу зі своїми друзями, ми грали в сніжки і нас переповнювали емоції радості, безтурботності, ентузіазму. Ми ще не знали, що ранок наступного дня змінить життя кожного з нас.

Яке «після»?! Війна перевернула моє життя.

Я зрозуміла, що треба дорослішати і думати не тільки про себе. У своєму селі ми провели благодійний ярмарок під гаслом «Разом ми сила!». Виручені кошти були перераховані на потреби ЗСУ.

З початку війни мене це найбільше приголомшило – те, як український народ може об’єднатися для єдиної мети – для Перемоги!

Не може бути ніякого примирення з росією, після скоєння нею ганебних злочинів проти України та її народу. Ми відвоюємо своє та відбудуємо державу.

Перемога буде за нами!