Світлані Яковенко було 48. 9 березня 2022 року Світлана разом із чоловіком і свекрухою загинули під завалами на Першотравневій, 2 в Ізюмі. Дім став братською могилою для близько 50 людей.

Мами не стало, коли вона вдруге почала жити

Вона залишила посаду бухгалтерки, якою успішно працювала 18 років, і стала копірайтеркою. Виконала свою мрію – писати. Влітку 2021-го опублікувала самій собі листа в майбутнє: «Минув рік. Париж. Кав'ярня на Монмартрі. Я так обожнюю їхні круасани. Заходжу і сідаю на своє улюблене місце біля вікна. Тут так легко пишеться». Описане не здійснилося – її будинок в Ізюмі розбомбили.

«Мами не стало, коли вона вдруге почала жити. У них з татом наче друга молодість була, такі щасливі. Мама сіяла…»,

Згадує донька Альона. Каже, мамою пишалася вся родина. Жінка добре знала англійську й французьку, співала дітям колискові іноземними мовами, писала для них казки. Її текстами захоплювалися в соцмережах: «Ви добре пишете, читається на одному подиху!» Сусіди називали її невгамовною: «Хто б у нас ще бігав щоранку біля річки? Вона! Красива така, завжди усміхнена».

Світлана була затребуваною бухгалтеркою і могла переїхати в більше місто. Знання мов дозволяли обрати й іншу країну. Але друзям вона говорила, що любить Ізюм і саме тут хоче жити. Навесні Світлана мала їхати погостювати до доньки в Європу, влітку вже в Ізюмі мали чекати на старшого сина – аби зіграти весілля.

Світлану Яковенко, зі слів сусідів, засипало на сходовій клітині будинку на Першотравневій, 2. Її чоловіка – в підвалі. Мамі Світлани вдалося вижити – за два дні до трагедії вона пішла годувати котів до свого дому і через щільні обстріли не змогла повернутися до доньки.

На хресті над безіменною могилою Світлани Яковенко був номер 164. Останнім її дописом у соцмережах стало відео розбитого Ізюму. 3-го березня вона написала росіянам: «Зазирніть у свої серця. Скоро ви вітатимете з 8 Березня своїх матерів, дружин і дочок кривавими руками. Ніколи не пізно усвідомити та зупинитися. Росіяни, я чекаю перемоги вашого здорового глузду, здригаючись від бомбардування до бомбардування».

У Світлани Яковенко залишилися донька, син та мама.

Джерело: платформа пам’яті “Меморіал” https://www.victims.memorial/