В січні 2023 в Дніпрі вперше проводять фестиваль бізнесів, релокованих з тимчасово окупованих територій, – Cheсk-in Dnipro. У ньому беруть участь підприємці, які втекли від війни й змогли успішно перезапустити свій бізнес або заснувати нову справу в тилу. Вони представляють свою продукцію й діляться досвідом з колегами. Радіо Свобода записало історію Ганни Молодих.

Ганна Молодих – засновниця український бренду жіночого одягу великих розмірів. Вона – переселенка з Лисичанська. До повномасштабної війни займалася пошиттям та продажем оптових партій сарафанів, суконь, спідниць та блуз для жінок з нестандартними фігурами під брендом «Файна леді».

Жінка мала свій цех у Рубіжному. Працювали п’ять років, щороку виготовляли по 5 тисяч одиниць продукції. Все змінилося 24 лютого 2022 року.

Мамо, почалася війна, нас бомблять

Ганна Молодих

«Зранку прокинулися. Син – у Харкові. Телефонує: «Мамо, почалася війна, нас бомблять». О дев’ятій ранку і в нас почалися прильоти, ми пішли до друзів, бо там підвал глибший. Думали, скоро все скінчиться. Але в той будинок, де ми були, прилетіли «Гради». Знесло другий поверх, машину нашу пошкодило. Виїхали в тому, в чому були. Виїхали на машині друзів 31 березня, забрали батьків. У нас було виробництво, 10 працівників, обладнання, сировина – вивезти не змогли нічого. Все залишилося там. Зараз там все розмародерили», – розповідає Ганна.

Проживши півтора місяця під обстрілами в рідному Лисичанську й втративши все, Ганна з родиною виїхала до Кременчука. З собою змогла вивезти ноутбук з програмою для конструювання одягу. Щоб трохи оговтатися від пережитого, вона два місяці працювала звичайною кравчинею.

Мамо, почалася війна, нас бомблять

Продукція Ганни

Потім наважилася відродити втрачене виробництво. У пригоді став грант від держави – 25- тисяч на початок власної справи. Ці кошти треба буде повернути державі як податки в наступні три роки, каже Ганна, тому стояти на місці не можна.

"Якщо раніше я знала всі свої витрати й могла прорахувати прибутки, то зараз це все планувати нереально", - Ганна Молодих.

У її майстерні працює двоє людей. Приміщення для майстерні орендує, коли немає світла – працюють на генераторі. Обсяги виробництва набагато менші, ніж у Лисичанську, але Ганна не впадає у відчай.

«Якщо раніше я знала всі свої витрати й могла прорахувати прибутки, то зараз це все планувати нереально. Раніше ми спокійно відшивали 5-6 тисяч одиниць на рік, зараз – наприклад, у минулий сезон, восени, – відшили 400 одиниць. Опт став набагато меншим. Ланцюжки мої порушилися, але треба працювати, розвиватися», – каже вона.

Мамо, почалася війна, нас бомблять

Бренд Ганни

Зараз підприємиця запускає роздрібну торгівлю своєї продукції й продумує нову колекцію одягу «Файної леді».

«Роздрібна торгівля, якою я не займалася раніше, потребує капіталовкладень. Поки навіть на нулі не виходжу. Все вкладаю кошти. Тяжко-важко, але потрібно це робити. Розвивати бренд, розвивати точки продажу в інтернеті. Наразі почали працювати над літньою колекцією. Нові сукні, комбінезони. Відшили, фотосесію провели, оповикам відправили… Допомагає – потреба жити, займатися улюбленою справою, яка надихає», – розповіла Ганна.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.