37 днів у блокаді прожили жителі Чернігова на початку 2022 року. Із 24 лютого і до перших днів квітня обласний центр потерпав від щоденних обстрілів. Матеріал Радіо Свобода.

Попри цілодобові обстріли мешканці Чернігова під час блокади потерпали ще й від нестачі води, відсутності опалення, газу та електроенергії. Про це чернігівці розповідали в соціальних мережах під час облоги міста.

«Води в квартирах не було вже на другий тиждень після початку [масштабного] вторгнення, – згадує чернігівка Ірина. – Ми набирали воду в приватному секторі, там, де ще були колонки у людей на подвір’ях. Вони пускали до себе всіх, хто приїжджав. Там були великі черги, звичайно, але ми стояли. Набирали воду, щоб пити. А ще ж потрібна була технічна вода. По неї ми ходили на Десну. Ми брали відра і разом з сусідами ходили до річки набирати воду. Йшли повз зруйновані будинки, з яких ще йшов дим після обстрілів. Було дуже моторошно на це дивиться».

"Через відсутність електроенергії псувалися запаси харчів у холодильниках", - розповідають чернігівці.

Ніде було зарядити телефони. В деякі райони волонтери привозили генератори, місцеві мешканці шикувалися в чергу, щоб зарядити гаджети.

Ще одним викликом стали туалети. Місцевий водоканал звертався до людей з проханням не користуватися санвузлами в багатоповерхівках. Через відсутність води нечистоти забивали труби будинків та каналізацію під ними. Громадянам радили облаштовувати звичайні дерев’яні туалети прямо на вулицях міста, у дворах будинків. В цей період в житлових районах Чернігова з’явилося чимало таких дерев’яних конструкцій. В деяких вони стоять ще досі.

Людям доводилося готувати їжу на вулицях

Вуличний туалет, зроблений під час блокади міста

Так само на вулицях людям доводилося і готувати їжу, розповідають чернігівці, які всю блокаду провели в місті. Після того, як в квартирах зник газ та електрика, єдиним способом приготування їжі стало вогнище. Мешканці розводили багаття прямо перед під’їздами, по черзі варили те, що можна було приготувати в таких умовах. Здебільшого це були каші та макарони, якщо пощастить – супи.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.