Коли в дім прийшла біда, українці об’єднались заради однієї мети – вижити і вигнати ворога зі своєї землі

Ми мешкаємо в Краматорському районі. Донька виїжджала, а ми з чоловіком тут були. В перший день російського вторгнення було дуже страшно. Ми нічого не знали. Їхали на роботу в автобусі, подзвонив керівник і сказав повертатися додому, бо почалась війна. Ми встали з автобуса, і він далі не поїхав. Прямо над головами вже летіли ракети, літаки. І тоді ми зрозуміли, що це не жарти, а дійсно війна. Потім я приїхала додому, і ми по телевізору побачили новини. До останнього не вірили, що таке може бути, а воно здійснилось. 

За весь час війни найтяжчим було літо 2022 року, коли не стало ні світла, ні води. 

Багато людей виїхали. А ми спали і на підлозі, і в підвалі. Знесли в підвал і воду, і свічки, і якусь їжу. Було страшно. 

Потім відтягнули звідси фронт, і стало спокійніше. 

Скільки мирних людей розстріляно! Це просто жахіття, що у ХХІ столітті люди можуть таке коїти! Хіба може бути таке звірство? Читаєш про наших полонених, коли вони розповідають, як над ними знущаються, і думаєш: ті росіяни - люди, чи ні? У голові не вкладається, що люди можуть бути такими. Це нелюди, орки. 

Люди ділились один з одним тим, що в кого було. Хтось нарве полуниці та принесе, інший зварить борщу. Словом, якась допомога була. Це приємно. Чоловік курить, а сигарет не було. Хтось роздобув і дав йому. Це така увага! І ще доводить, що в нас залишилося щось людське. Тоді дуже важко було. 

У нас підвал під будинком великий - люди збігалися та питали, чи можна до нас у той підвал. Там і діти були, і дорослі. Коли приходить біда, все одно українці залишаються людяними. 

Зараз дочка повернулась. Їздить на роботу в місто. Поки приїде – переживаємо за неї. Вона працює в банку, і вікна в них закладені піском, усе забито. Ця ситуація й на здоров’ї відбивається. Не спимо нормально. Війна – це дуже недобре. 

Мрію, щоб закінчилась війна. Коли вона закінчиться, то все буде відбудовуватись. Хотілося б, щоб країна в нас була більш правовою. Щоб усе було цивілізовано. Якщо буде перемога – а вона буде, – то все в нас налагодиться. Нам допоможуть. Хочеться, щоб менше було корупції. Хотілося б жити в цивілізованій країні.