Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Легостаєва

«Люди сумніваються, що ще комусь потрібні»

переглядів: 981

Мій батько колишній шахтар, а зараз – інвалід III групи. Коли був молодим, вважав, що завжди зможе заробити на шматок хліба. І точно не припускав, що в другій половині життя стане безпорадним. Не міг передбачити, що на Донбасі спалахне війна, яка позбавить його не тільки мізерних заощаджень, а й пенсії. Однак усе сталося саме так, як сталося…

 Тато з липня не одержує пенсії. А я десять років пропрацювала в держструктурі, потім на шахті, тобто жодних додаткових джерел доходу ми не маємо. Шахти стоять, усе стоїть. Роботу знайти неможливо.

 А батько ж довічно потребує спеціальних офтальмологічних крапель: у нього з 2004 року стовідсоткова сліпота на одному оці через катаракту та глаукому. Око не видаляли, протез не ставили, але є ризик усихання. Щоб цього не сталося, необхідні спеціальні краплі. Для збереження іншого ока треба використовувати ліки для стабілізації внутрішньоочного тиску, і не тільки.

Медикаменти дорогі, грошей – ні копійки, ситуація безвихідна. Якби не АТО, ми, звичайно, впоралися б самі, але довелося попросити допомоги. У Фонді Ріната Ахметова нам допомогли.

У нас, в Єнакієвому, умовно продовжується мирне життя – працюють школи й навіть дитячі гуртки. Але всього за декілька десятків кілометрів Вуглегірськ, Горлівка, Дебальцеве і Донецьк, де останнім часом (2014 рік. – Прим. ред.) йдуть особливо запеклі бої та обстріли. Тому на околицях Єнакієвого ми постійно чуємо відлуння вибухів.

 Моторошно – напевно, найбільш точна характеристика того, що відбувається. Ще з літа жителі звикли ховатися в підвалах, стоїчно переносити гуркіт канонади. Зараз вони, як досвідчені військові, розрізняють, з якого виду зброї ведеться обстріл, чи зачепить він будинки. Сумніваються, що ще комусь потрібні.тные военные, различают, из какого вида оружия ведется обстрел, заденет ли он дома. Сомневаются, что еще кому-то нужны.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Єнакієве 2014 Текст Історії мирних
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій