Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Галина Миколаївна Олійник

«Люди шли в Курахово в одних ночных рубашках»

переглядів: 755

Я за ці сім років, уже восьмий пішов, у дванадцяти містах була. Я постійно кудись виїжджаю, як у мене нерви не витримують через обстріли, їду до родичів. Я була в Олександрії, Одесі, Красноармійську [Покровське], Кіровограді, Новоукраїнці. А потім постійно була тут.

Не можу сказати, що до війни тут було таке гарне життя. Справа в тому, що я поховала двох дітей. Проте жила в тиші, спокої, сусіди були хороші. Потім я перенесла інсульт. Сусіди допомагали, у гості ходили. Я жила сама.

Я сиділа в будинку й дивилася телевізор. Як стало шарахати! Вибило світло. Я почала телефонувати дівчаткам, і ми зрозуміли, що почалася війна. У однієї сусідки був великий підвал. Ми схопили документи, усе найцінніше та збіглися в один підвал. Побахають – ми вийдемо.

Я кажу: «Може, вже війна закінчилася?»

загинуло людей (плаче). Люди лише в нічних сорочках йшли в Курахове. Діток несли на руках у Курахове і Вугледар.

Ми тоді перелякалися, зібралися й поїхали до сестри сусідки в Новоселівку. Скільки було людей – я передати не можу. Усі бігли, хто куди бачив. Це не можна передати... (плаче)

Ми побули там тиждень, а душа болить: що там удома. Почали говорити, що мародери лазять і все витягають. І ми всі за тиждень повернулися додому. І більше нікуди надовго не їхали. Я побуду десь тиждень-два й повертаюся додому.

...Я була в Донецьку, там сестра двоюрідна. Я поїхала за якимись ліками, вона мені дістала. Після того, як поховала старшого сина, у мене стався інсульт. Я поїхала за ліками, і саме в ці три дні, що я в неї була, дівчатка телефонують: «Приїжджай. У тебе тут все розбите».

Боже! Я як приїжджаю – вибиті всі вікна, у дірках і ворота, і паркан, немає жодного вікна ні в будинку, ні в кухні. Тюлі валяються всюди. Снаряд розірвався недалеко – і все вилетіло.

Але спасибі, поки я приїхала, сусіди все заліпили чиж можна було. Потім я пішла до міськради, склали акт. Я довго чекала, поки приїхали та вставили вікна. Дах постраждала трохи, лише один шматочок, мені сусіди самі зробили, де було пробито.

Зараз пандемія. Мені потрібно терміново проходити курс лікування, а я боюся навіть іти. Я двічі на рік лікування проходжу.

Спасибі, що нам Рінат Ахметов допомагав продуктами. Дай Бог йому здоров’я. Це була велика допомога. Там і цукор, і рослинне масло, і крупи були. Нам це дуже допомагало. «Карітас» допомагав. У кого захворювання, наприклад, інфаркти, інсульти – записували нас і давали допомогу. Один раз дали тисячу гривень на лікування, удруге – чотири тисячі.

Досі стріляють. І в нас, і в Красногорівці чутно. Однак тривога є. Звичайно, уже не так страшно. Ми просто звикли до цих бахів і що неспокійно.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 Аудіо Історії мирних жінки переїзд зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення житло
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій