Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Миколаївна Яковлева

«Люди не уявляють, як ми там живемо»

переглядів: 620

Тетяна Миколаївна до останнього працювала в прифронтовому Куйбишевському районі Донецька. Коли в рідному селищі почалися інтенсивні воєнні дії, доводилося постійно сидіти в підвалі. Пережиті жахи залишилися на все життя. Навіть зараз, проживаючи в мирному Києві, жінка постійно відчуває тривогу.

Я працювала на заводі в передмісті Донецька, у Куйбишевському районі, зараз там лінія фронту. Ми були на роботі, спостерігали за аеропортом із другого поверху. До цього наша співробітниця прийшла на роботу, а вона жила дуже близько від аеропорту, і каже: «Уночі знялися всі літаки й полетіли». І було якось тривожно, але все одно ми сподівалися. Не знали, на що нам сподіватися.

Ми не вірили, коли почався обстріл. Усі вийшли на вулицю й дивилися, ніхто не боявся й нічого не підозрював. А потім нас відпустили додому завчасно. Я їхала в автобусі, там розповідали, яка біда трапилася, як побили МЕТRО, як били аеропорт, скільки людей загинуло. Ми були в жаху, мене всю трясло, зуби цокотіли. Це страшно...

У мене старенька мама і діти в Києві, я зараз теж тут, дивлюся за онуками. Дочка зразу зателефонувала: «Мамо, негайно збирайся». А я кажу: «Так тихо, поки нічого, ніби спокійно». – «Привези хоч бабусю до нас, якось до вокзалу добіжиш». Ми обговорювали різні ситуації, тому що бабуся старенька. Я взяла квитки до Києва на 19 липня, а на 22-е – один із Києва. Я планувала залишити маму й повернутися додому, навіть холодильник не відключала – там стояв суп, були фрукти.

Ми їхали до Києва, а коли вже збиралася їхати, мені з дому телефонує подруга й ридає: «Не повертайся, тут біда». Ми боялися один одному розповідати подробиці. Не знали, у якій знаходимося ситуації, не могли зрозуміти. А у вересні мама поставила мені ультиматум: «Вези мене додому». У той час ніякий транспорт не ходив, ми добиралися в жахливих умовах. Я ніколи не забуду цей старий автобус, що деренчить.

Люди не уявляють, як ми там живемо

Ми повернулися додому й були там до січня, а в січні в нас таке почалося, що ні дня, ні ночі не знали. О сьомій ранку (ми живемо уздовж траси) усі виходили на трасу, щоб ми бачили ситуацію, хто ще живий, кого вже немає. Багато людей загинули просто в селищі. Одна жінка вийшла в сарай взяти дров, а її поранило у вухо, і вона померла. А інша лежала на дивані, відпочивала. І теж у будинок влетів снаряд, вона загинула. Загалом, багато історій.

У нас вилетіло два вікна, причому вони впали, але не розбилися. Ми їх потім відновили і зараз я там і живу.

Доводилося багато разів сидіти в підвалі. Навіть хлопці, які в нас були, солдати, вони нам говорили: «Ховайтеся в підвали, швидко всі в підвал». І були ситуації, що і в підвал влучало.

Я працювала до останнього, але не шкодую, мені вже 60 років. Якраз напередодні відсвяткувала 60-річчя, і робота для мене не була проблемою. Уся молодь виїхала, залишилися тільки ті, хто через якісь обставини не захотів їхати, а переважно роз’їхалися всі.

Почуття безпеки в мене тепер немає, я постійно в якійсь тривозі. Я навіть тут і знаю, що все відносно спокійно, але мені все одно тривожно. У мене залишилася собака, я за неї переживаю, кота вбило.

Мрію, щоб усі були здорові, щоб був мир. Я думаю, що тут люди, крім тих, хто приїхав, поняття не мають, як ми там живемо.

Ми переглянули свої життєві позиції, цінності. Ми інші, не такі, як тут. Я навіть із дітьми спілкуюся, а вони дивуються: «Мамо, як ти можеш так думати? Як ти можеш так говорити?» А я кажу: «Щось мені дає право так думати і так говорити». Люди говорили: «За що нам? За що? Адже ми нікому нічого поганого не робили, зла не бажали».

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Первомайське 2014 2021 Текст Історії мирних жінки пенсіонери 2014 переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло літні люди (60+) перший день війни Обстріл донецького аеропорту розлука з близькими 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій