Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Літвинова

«Люди плакали, ділилися своїми переживаннями та страхом»

переглядів: 745

Під час збройного конфлікту Ірина вішала на вікно роздрукований текст молитви. І осколки снарядів оминули її будинок. Але жити поруч із війною виявилося важко. Ірина давно виїхала з Донецька, але досі часто плаче, згадуючи пережите.

Війна на Донбасі почалася для мене зі звуку снаряда, що летить. Це був травень 2014 року, я тоді вивішувала білизну на вулиці й почула цей звук.

Самі військові дії я не бачила, але бачила наслідки цих дій. Коли ти їдеш на роботу, бачиш усе ціле, а приїжджаєш – уже щось не так.

Мені врізалося в пам’ять тільки те, як люди реагували на те, що відбувається. Тоді, під час бойових дій, закривалися організації, підприємства, зокрема і те, на якому працювала я. А через деякий час ми з колегами зустрічалися, ділилися пережитим, хто що бачив. Переважно люди плакали, ділилися своїми переживаннями та страхами. Виходить, у них порушена психіка? Я ж теж часто плачу.

І згадую, як роздруковувала молитви, щоб кожен повісив собі на вікно, щоб не прилетів снаряд. І це мало певний позитивний ефект. Люди переставали сваритися один з одним, ставали більш згуртованими, переживали один за одного.

Ще одним «плюсом» ситуації можна назвати те, що я навчилася діяти в непередбачених обставинах і ситуаціях з метою збереження життя.

Ми виїхали з Донецька.

Звичайно, було важко жити в іншій родині, бути тягарем для людей, нехай навіть це родичі. Із цим я зіткнулася як в Україні, так і в Росії. Усі спочатку хочуть допомогти, але потім виникають побутові й фінансові труднощі.

Напевно, все-таки кожна сім’я повинна жити окремо. Але як би там не було, у нас вже так змінилося життя, що, швидше за все, ми в Донецьк не повернемося.

Зараз я відчуваю себе в безпеці, мирне життя сприяє цьому. Мрію, щоб ніде не було війни! Щоб у всіх було щастя – коли всі вдома, коли відчуваєш себе захищеним, переживаєш разом усі свята та втрати.

Війна змінила наше ставлення до життя.

Тепер ми менше думаємо про матеріальне, більше духовного з’являється. Принаймні у мене. Те, що раніше здавалося для мене важливим, уже не таке.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2015 2021 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 переїзд психологічні травми втрата роботи безпека та життєзабезпечення обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій