37 днів у блокаді прожили жителі Чернігова на початку 2022 року. Із 24 лютого і до перших днів квітня обласний центр потерпав від щоденних обстрілів. Матеріал Радіо Свобода.

«Поки я була в Чернігові, у мене було враження, що я захищена, – згадує чернігівка Оксана Трухан. – Я не знаю, чому у мене було таке переконання. Я думала, що як тільки я хоч трохи виїду за місто, у мене не буде ніякого захисту. Взагалі ніякого. Чомусь я була переконана: ми просто загинемо в дорозі, нікуди не доїдемо. Я лишалася в місті з сестрою та її дітьми навіть попри те, що все літало і було дуже небезпечно».

В перші тижні повномасштабного вторгнення місто ще намагалося жити в майже звичному режимі. Комунальники вивозили сміття. Працювали медичні заклади. Про це розповідають чернігівці, які на час облоги лишались в місті.

А ось школи та садочки зачинилися з 24 лютого. Діти лишались вдома. А точніше – «під будинками». Починаючи з другого тижня, люди більшу частину доби проводили в підвалах та різних укриттях.

Російська авіація з початку березня 2022 року стала найбільшим страхом для багатьох місцевих мешканців. Літаки з бомбами фактично щоночі літали над містом, як розповідають чернігівці.

«Цей літак – то був справжній нічний жах для всіх! – розповідає про події початку березня чернігівка Оксана Трухан. – Я дуже боялася авіабомби. Він же коли прилітав, той літак, вона завжди була – бомба. Ми чули цей звук: «Гуп!». Ти чуєш як земля віддає цей звук тобі, і він прямо в тобі! І я розуміла, що це чиясь страшна смерть. Особливо мене жахали ці моменти, коли люди заживо згорали. Це був просто жах!»

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.