За даними Міжнародної організації з міграції, станом на січень 2024 року в Одеській області проживало 167 299 зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб. Матеріал Радіо Свобода.

У 2014 році Валерія Вечерікова бачила, як після окупації Криму Росією до її рідного міста Херсона прибували переселенці. Вона ніколи не думала, що через вісім років їй також доведеться покинути свій дім.

Коли російські війська наблизилися до Херсона на початку 2022 року, Вечерікова, співвласниця успішного місцевого кафе Godshot, залишалася у місті до середини квітня.

Але коли місто було повністю окуповане, вона переїхала до Одеси, керуючи своїм кафе дистанційно та підтримуючи працівників, які залишилися, та інших місцевих жителів.

Вечерікова сподівалася повернутися до Херсона після його звільнення в листопаді 2022 року. Однак місто зазнавало постійних обстрілів з лівого берега Дніпра, який залишався під контролем Росії. Згодом Вечерікова та її партнер вирішили перенести свій бізнес до Одеси. Їм довелося демонтувати та перевозити обладнання під обстрілами.

Валерія Вечерікова демонтувала обладнання зі свого кафе в Херсоні та перевезла його до Одеси минулого року

Валерія Вечерікова демонтувала обладнання зі свого кафе в Херсоні та перевезла його до Одеси минулого року

Вони знову відкрили своє кафе в Одесі у травні 2023 року і зараз працюють над розширенням франшизи та розвитком своєї кондитерської. Повернення до Херсона наразі неможливе: «Чекати, поки все налагодиться, більше не варіант, – каже Вечерікова, – у мене є дитина, є заради чого жити, є бізнес, в який я вклала п'ять років. Я не можу все це кинути».

Одеське кафе і кондитерська Godshot стикаються з тими ж проблемами, що й інші місцеві підприємства через перебої в електропостачанні.

«Наш потужний генератор щодня споживає багато пального, що призводить до значних витрат, – пояснює вона, – ми витрачаємо 60 000 гривень на місяць лише на пальне».

Ганні Свертіловій пощастило, що вона живе у власному місті, і її обурюють пропозиції, які вона чує про відмову від частин України в обмін на мир.

«Легко сказати: «Віддайте їм Донецьк чи Луганськ», коли це не ваш дім, – каже вона, – якщо ви не живете в місті, на яке націлився агресор, легко робити такі пропозиції. Як далеко вони можуть зайти? Мир не прийде таким шляхом».

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.