Іванченко Кіра, учениця 9 класу Комунального закладу «Дергачівський ліцей №2» Дергачівської міської ради Харківської області

Вчитель, що надихнув на написання есе - Калиниченко Оксана Олександрівна

Чому бути українкою — це моя суперсила?

Я народилася та мешкаю в Україні. І це вже чимало, адже наша країна має стільки дивовиж: чудову та солов'їну мову,  прекрасне вечірнє зоряне небо, а скільки живописних містечок та місць. Тільки згадайте сонячне й радісне море, мальовничі гори, що просто затамовують подих від краси.

Як і іншим українцям, мені пощастило мати одразу декілька суперсил: це воля, чесність, дружба, вірність та допомога.

Кожен українець та українка глибоко цінують волю. Ми маємо право обирати будь-що вільно, і за це право готові боротися, наша історія знає чимало таких прикладів, сторінки нашої державності писали ВОЛЬОві люди.

Чесність — одна з найдавніших наших суперсил! Ще князь Святослав, перш ніж піти в похід, відправляв посланців із фразою «іду на ви», щоб попередити про свій наступ, ніколи не нападав зі спини.

Українці добрі та співчутливі, тому завжди допоможуть як своїм землякам, так і людям з інших країн, бо ми дружній народ. Коли нещодавно в Туреччині стався землетрус, то на допомогу з України вирушили рятувальники. Навіть за умови щоденних обстрілів українці не змогли залишитися осторонь чужої біди.

А ось я собі уявила, що я з іншої країни, наприклад, з росії. Гадаю, я б не мала тоді суперсил, скоріше б я мала антисили такі, як: брехня, рабське мислення, щоб у будь-якій ситуації говорити: «Так Володимир Володимирович сказав».

Російське телебачення щодня розповідає про те, що росія рятує Україну від неонацистів; те, що Україна завжди говорить неправду; вигадує фейки про біолабораторії тощо. І росіяни все це слухають та мовчазно підтримують те, що їхня армія вдерлася на територію іншої країни, руйнує життя та домівки українців.

Росіяни обрали свою владу й миряться з нею ось вже скільки років, не маючи критичного мислення та волі щось змінити, тому вірять в різні нісенітниці. Так їм простіше, напевно.

Інколи ми сприймаємо нашу країну як даність. Але тепер я зрозуміла, що бути українкою — це справжня суперсила. І скільки ж можливостей вона для мене відкриває.