Христина Буртник-Микитюк виїхала до Швеції з п’ятьма дітьми та батьками на початку повномасштабного вторгнення. Зараз жінка отримує по 12 крон на добу на двох старших дітей, яким 10 та 8 років, та по 6 крон на менших діток, яким 5 та 3 роки. На себе ж жінка отримує 24 крони на день. Для порівняння, в середньому ціна хліба у Швеції сягає 30 крон, вартість курячого м’яса за кілограм стартує від 80-90 крон, а пачка з десяти яєць – від 30-40 крон. Матеріал Радіо Свобода.

Коштів, які ми отримуємо вистачає на пів місяця

Христина, багатодітна біженка в Швеції

«Коштів, які ми отримуємо від міграційної служби, вистачає на їжу та гігієну на пів місяця. Коли ми кудись йдемо з дітками, вони просять мене купити іграшки, я ж кажу, що грошей у мене достатньо тільки на продукти», – розповідає Христина.

Зараз жінка вивчає шведську та дбає про дітей. Тож наразі вона не може виходити на роботу. Сім’я шукає допомогу у благодійних організаціях, де можна отримати додаткову їжу, одяг чи засоби гігієни. Христина розповідає, дуже вдячна благодійникам та небайдужим шведам – вони допомагають не лише з їжею та речима, а й пропонують гуртки для дітей. Зазвичай сім’я звертається за допомогою кілька разів на місяць.

«Ми купуємо одяг на секондхендах, їжу ж шукаємо зі знижками, також стараємось економити на засобах гігієни, наприклад, наймолодшого синочка ми швидко відзвичаїли від памперсів. Мальованки, до прикладу, коштують десь 60 крон, то замість купувати – ми друкуємо малюнки», – ділиться біженка.

Коштів, які ми отримуємо вистачає на пів місяця

Син Христини грає на піаніно у поселенні для українських біженців

Наприклад, у другому за величиною місті Швеції – Ґетеборзі – в середньому за додатковою допомогою на тиждень приходить близько 100-150 біженців, розповідає Надія Кваша, співзасновниця благодійної організації Help Ukraine Gothenburg. Благодійники організовували крамницю, де можна безкоштовно отримати їжу, одяг, засоби гігієни.

"Люди не перестають приходити за допомогою", - Надія Кваша, благодійниця.

«Хоч українців у Швеції зараз менше, люди не перестають приходити за допомогою. До нас зазвичай ходять підлітки 16-18 років, які опинились тут самі, мама з дітками, пенсіонери, яким, можливо, найскладніше, а також – українці середнього віку. Зокрема багато з тих, хто вже працював, проте зараз втратив роботу через кризу у деяких сферах. Тож потреба в допомозі є достатньо великою», – пояснює Надія.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.