Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Іона Ясько

"Комок у горлі не давав вимовити більше ні слова"

переглядів: 240

Ясько Іона, 17 років, 9 клас, Софіївсько­­­-Борщагівський ліцей 

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Лопаткіна Оксана Богданівна

Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

Той ранок був особливо темним. Не знаю чому… Прокинувся я не як більшість українців – о четвертій – а лише о шостій тридцять. Прокинувся і жахнувся. Не від вибухів за вікном, ні! Жахнувся, бо годинник на телефоні показував пів на сьому, а щоб зібратися і вчасно дійти до школи, ми завжди прокидалися о шостій. Я подумав: «Ой лишенько, мабуть будильник не продзвонив, ми ж проспали!», хотів крикнути: «Мам, прокидайся!», - перехилився через бортик ліжка, (ми спимо на двохповерховому ліжку) і побачив, що Мама не спить, а сидить на ліжку і напружено щось пише в телефоні. Я почав, бува, шепотіти: «Ма, ми ж запізнимось, давай скоріш…», - та Мама не дала договорити, сказавши лише два слова, від яких заціпеніло все тіло, комок у горлі не давав вимовити більше ні слова, в голові змішалось абсолютно все, що там тільки залишилось, а руки і ноги охололи: «Почалася війна.»

Не знаю, скільки я ще так просидів, та коли до мене повернулося усвідомлення, що довкола мене відбувається, я почув вибухи…

Пройшло декілька тижнів. І якщо спочатку ми бігли і лягали у ванну кожен раз, як щось летіло над нашим будинком, то зараз ми навіть почали розрізняти звук ракети від звуку винищувача. У підвал ми не ходили, бо розуміли: він необладнаний, і якщо щось таки прилетить – буде братська могила. На вулицю за цей час ми виходили рази два, і то – на хвилин п’ятнадцять.

Початок війни означав величезну відповідальність для кожного члена сім’ї. Батько вирішив іти на війну добровольцем. Тут постало питання, куди діватися мені, Матері і моїй молодшій сестричці. Мама втратила роботу, тож було прийняте рішення їхати в Європу, подалі від війни. А от як їхати – по дорозі розберемося.

Не буду описувати, як ми туди добиралися, скажу лише, що це було порівняно довго, і дуже важко. Важко не тільки морально, але й фізично. З собою ми взяли лише найнеобхідніше – пару теплих кофтинок, нижню білизну і снікерси. Через чотири дні ми вже були в Португалії.

Не можна сказати, що для мене було найприголомшливішим за цей час. Було здійснено стільки терактів проти нашого народу, що сказати після цього, що Життя одного Українця може бути цінніше за Інше, я сказати просто не можу.

Зараз я повернувся додому, і вперше за пів року побачив Батька. Зустріч з Ним словами описати просто неможливо. Він зайшов у формі ЗСУ і з квітами для Матері. Ми довго стояли обійнявшись. То були найкращі хвилини мого життя.

Прийшов час сказати, що після руїн, які залишили після себе росіяни, і які я тут бачив на власні очі, мир для мене – це тільки повернення Україною всіх своїх територій як у тисяча дев’ятсот дев’яносто першому році, коли наша чудова держава отримала Незалежність. А також винищення абсолютно всіх росіян у нашій Країні, що мають якісь претензії або посягання на її територію.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київська область 2022 Текст Історії мирних діти психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій