Юлії немає рівно рік. Вона загинула 3 березня 2022 у Харкові від влучання російської ракети. Їй назавжди 21.

Коли помирає хтось такий, як Юлія, – це ніби помирає майбутнє

Юлія Здановська – з Харкова. Ще зі школи мала значні успіхи в математиці та інформатиці, перемагала на олімпіадах. Коли Юлі було 14, її запросили до Українського фізико-математичного ліцею при Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. Вона переїхала до столиці. Згодом стала студенткою КНУ. ЗНО з математики Юля здала на 200. Була у складі команди від України, яка у 2017 році перемогла на Європейській математичній олімпіаді серед дівчат із 44 країн. Навчала математиці дітей у школі селища Юр’ївка.

«Вона стала частинкою «Навчай для України», бо завжди мріяла бути вчителькою, хоча могла працювати на будь-якого технічного гіганта. Останні пів року Юля викладала інформатику в одній із наших шкіл-партнерів у Дніпропетровській області. Вона хотіла, щоб діти кайфували від математики, а не боялися її», – розповіла подруга Оксана Матіяш.

Після початку повномасштабної війни Юля стала волонтеркою у Харкові. Третього березня 2022 року вона загинула під завалами Харківської обласної адміністрації, біля якої розірвалася російська ракета.

Юлію Здановську запам’ятали сміливою дівчиною, її останнім повідомленням подрузі було: «Дякую, але я лишаюсь у Харкові до перемоги».

«Нам дуже пощастило, що ти була з нами. Ми всі тебе дуже любимо і пам’ятатимемо завжди. І зробимо міжнародну олімпіаду з математики імені Юлії Здановської. Щоб від математики кайфувало більше дітей. Все, як ти хотіла», – сказала подруга загиблої.

«Коли помирає хтось такий, як Юлія, – це ніби помирає майбутнє», – сказала українська науковиця Марина В’язовська під час отримання премії Філдса влітку 2022.

У пам'ять про Юлію Здановську Массачусетський технологічний інститут (США) започаткував проєкт Yulia's Dream. Це безплатна дослідницька програма з математики для обдарованих школярів з України.

10 листопада 2022 року вулицю Ломоносова у Києві перейменовано на вулицю Юлії Здановської.

Історія з instagram каналу Victims of russia.