Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина Михайлівна Бокова

«Коли обстріляли пункт видачі гуманітарної допомоги, стало страшнувато»

переглядів: 35

Служба соціального захисту в Авдіївці працювала, не дивлячись на обстріли. І навіть в евакуації, попри особисті проблеми, співробітники продовжують допомагати землякам

Я перебуваю в Кіровоградській області, місто Світловодськ. Приїхали ми сюди з міста Авдіївка Донецької області разом із дорослою дитиною. Вона закінчує в наступному році Харківську ветеринарну академію. Ще зі мною приїхали літні батьки, 83 та 82 роки, але тато, на жаль, помер у лютому цього року. Поховали його тут, у  Світловодську. Забрали з собою і собачку, що жив у дворі батьків, і ще один собака залишився зі мною. В мами хвороба Альцгеймера.

У 2014-15 роках ми виїжджали перший раз на евакуацію в Київську область з чоловіком і донькою, а батьки відмовились і залишалися в Авдіївці. Зараз ці наслідки дають про себе знати. Лікарі кажуть, що це підірвали здоров’я ті випробовування, які вони принесли з 2014 року. 

Коли в 2022 році почалася нова хвиля і ми побачили ту інтенсивність, з якою все почалося, теж було важко і страшно. Але вони знову виїжджати не хотіли. Дитину з чоловіком я відправила до Покровська Донецької області - трішки подалі, а сама залишилась у міст. Я працівник управлянні соціального захисту населення. 

Ми займалися евакуацією людей похилого віку і людей з інвалідністю, видачею гуманітарної допомоги - пакували і відносили до тих, хто не мав змоги прийти. Коли обстріляли пункт видачі гуманітарної допомоги, стало страшнувато, та ми мали працювати далі. 

Я бігала до батьків на іншу частину міста, і якось попала під обстріл, потім ще раз. Зрозуміла: якщо зі мною щось трапиться, то нікому не будуть потрібні мої батьки. Тоді й вирішила виїжджати разом із ними. 

Батько дуже захворів: двостороння пневмонія і ковід. Те, що я колола, йому не допомагало. Ніч була страшна - дуже сильно обстрілювали стару частину міста. Вночі було, як вдень, від вибухів та пожеж, від того, що горіли будинки.  Батько лежав з височенною температурою, і було неможливо ні викликати лікаря, ні самій щось зробити, щоб йому стало легше. Лікарня наша вже не приймала на той час людей. Потрібно було виїжджати або в Мирноград, або в Покровськ, щоб проходити лікування. 

Наступного дня мій друг погодився вивезти нас до Покровська. Там ми пару днів побули, а потім повернувся мій чоловік. Він теж займався евакуацією людей, на той час він вивозив родину до Черкас. Як тільки повернувся, вивіз нас в Кіровоградську область. Сюди моя свекруха з Авдіївки переїхала ще у 2015 році. Вона знайшла нам тут квартирку, ми її відмили, та поки що так і живемо. Чоловік працює в Києві, по службі зайнятий, а я тут з мамою,  дитиною та собакою. Продовжую працювати дистанційно, біля ноутбуку цілими днями.

У нас два телефони гарячої лінії, вони працюють вже другий рік. Доводилось допомагати людям евакуюватись, знаходити житло. Для нас це – буденність. 

Хочеться, щоб скоріше цей жах закінчився, і повернутися в наше місто. Там ще 1700 людей є, багато тих людей потребує допомоги. Хочеться сказати їм, що ми про них пам’ятаємо і повернулися сюди відновити життя громади. 

Ми думали, що ось прийде осінь - і будуть якісь маленькі кроки, щоб ми повернулися додому навесні 24 року. Але все затягується, і поки що немає такої надії. Все одно ми сподіваємося, що повернемося і будемо підіймати громаду, допомагати людям і якось відбудовувати своє місто. Це  буде дуже важко, я розумію, але ми повинні жити сьогодні, себе трішки підтримати і дітям залишити спадщину більш-менш нормальну. 

Головне - повернутись додому і відновити життя в нашій громаді. Зрозуміло, минулого життя вже не буде, а буде нове, буде інше. Хочеться, щоб все було спокійно і тихо. Важко, але щоб без війни.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Авдіївка 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій